Cora Bacau este primul hipermarket „verde”

.

Dezvoltatorul Cora anunta ca magazinul deschis recent in Bacau face parte din ultima generație de centre comerciale la construirea căruia s-au folosit mai multe sisteme și idei inovative, așa încât unitatea va primi în curând certificarea BREEAM (www.breeam.org) de construcție verde.

Inovațiile au fost folosite la construcția centrului comercial și la echipamentele de exploatare a spațiului, iar proiectul a fost realizat de Departamentul Tehnic al cora România și pus în aplicare de compania Optim Project Management.

Structura ușoară și rezistentă

Structura a fost în așa fel gândită încât să se adapteze la specificul seismic din zona Bacăului. Structura spațială ușoară a acoperișului și planșeul casetat (bubble deck) al parterului au fost alese pentru a micșora greutatea totală a construcției și pentru deplasarea centrului de greutate spre partea inferioară. Astfel s-au redus dimensiunea fundațiilor și înălțimea stâlpilor.

Structura spațială piramidală e formată din 45.000 de bare special fabricate pentru acest proiect și montate în perfectă ordine.

În construcțiile curente, atât dala parterului, cât și structura acoperișului sunt din grinzi de beton armat prefabricate. Implementând această soluție nouă, la cora Bacău s-a consumat mai puțin oțel și beton.

Economie de energie cu iluminatoare și recuperatoare de energie
1. Pereții fațadelor au 15 cm grosime, aproape dublu față de construcțiile curente, ceea ce va duce la reducerea cu 30% a energiei pentru exploatarea centrului comercial.
2. Pentru iluminare au fost montate 48 de iluminatoare care captează lumina naturală și o redistribuie la interior fără a crea efect de seră. Iluminatoarele pot asigura pe timp de zi 100% din lumina necesară spațiului de birouri și 25% din lumina necesară suprafeței de vânzare. Tot pentru iluminare, au fost alese tuburi fluorescente, montate mai aproape de sol, care consumă cu 30% mai puțină energie decât tuburile folosite în mod normal și LED-uri în loc de becuri incandescente, care au față de acestea din urmă un consum cu 30% mai mic.
3. Există un recuperator de căldură care recuperează aerul cald degajat de aparatele de aer condiționat la exterior și îl dirijează în sistemul de încâlzit al birourilor.
4. Apa caldă a grupurilor sanitare este încălzită cu ajutorul panourilor solare.
5. Consumul de apă din toaletele publice este optimizat cu senzori.
6. Uscătoarele de mâini din toalete sunt de tip air blade și economisesc energie.
7. Travelatoarele au variator de viteză pentru economisirea energiei.
8. Suprafețele vitrate permit o pierdere mică de temperatură pe timpul iernii și o încălzire redusă pe timpul verii.
9. La intrări există perdele de aer care reduc pierderea de căldură în timpul iernii sau încălzirea pe timpul verii.
10. Clădirea este prevăzută cu un Sistem Informatizat de Gestiune, un fel de creier electronic prin care sunt controlate în timp real toate instalațiile, așa încât în orice moment se poate eficientiza consumul.

Sisteme moderne de protecție a mediului
1. Apa de ploaie este colectată într-un rezervor și utilizată pentru udarea spațiilor verzi.
2. Există separatoare de hidrocarburi și de grăsimi: apa de pe platformele circulate de automobile este drenată într-o rețea care o curăță înainte ca aceasta să fie deversată în canalizarea publică.
3. Fațadele din zonele de intrări sunt placate cu material celulozic natural.
4. Cablurile electrice sunt halogen free.
5. Izolațiile tubulaturilor, lâna minerală a fațadelor și acoperișurilor sunt eco friendly.
6. Dala subsolului este din beton mozaicat, tratat așa încât să reziste la agresiuni mari și să se poată întreține la costuri reduse.
7. Pardoseala coridorului galeriei este din gresie compozită cu grad superior de rezistență.
8. Există și un sistem informatic de protecție împotriva incendiilor care detectează imediat în ce zonă există fum, așa încât pompierii să intervină direct acolo. După ce este detectat fumul, se dă alarma, se oprește climatizarea pentru ca fumul să nu pătrundă și în alte încăperi, se pornesc ventilatoarele care evacuează fumul, iar splinkerele speciale formează o perdea de apă care scade imediat temperatura aerului.

 

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...