Comuna Ciugud va avea un centru de zi pentru vârstnici

Comuna Ciugud mai adaugă un proiect cu finanțare europeană. Din fonduri Regio se va finanța modernizarea unui centru de zi ce va fi folosit de cei peste 500 de vârstnici din comună.

Proiectul cu titlul „Schimb de destinație din clădire Primărie și Consiliul Local în centru de zi pentru persoane vârstnice și unități de îngrijire la domiciliu, cu modernizare și mansardare” are o valoare totală de 2.863.526,08 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 2.588.819,13 lei, respectiv 555.540,59 Euro.  

Cum va arăta centrul de zi pentru vârstnici

Amplasamentul proiectului este situat în intravilanul localității Ciugud, cu acces din strada Principală, având o suprafață de peste 4000 mp, unde există, în prezent, un imobil. Acesta este o construcție veche ridicată în anul 1958, cu regim de înălțime parter, cu subsol parțial și cu o structură de rezistență din cărămidă.

Prin proiect se vor consolida fundațiile și elementele de rezistență, se va realiza un nou acces la subsol prin interiorul clădirii, se va recompartimenta la interior clădirea, inclusiv grupurile sanitare. Sunt prevăzute de asemenea, lucrări de extindere a clădirii existente pentru suplimentarea spațiilor, precum și lucrări de refacere a instalației termice și electrice a clădirii, înlocuirea tâmplăriei și refacerea acoperișului.

Toate încăperile vor fi dotate cu mobilier și echipamente adecvate utilității pe care o vor avea, tot din bugetul proiectului fiind prevăzută și achiziția de centrală termică, ventilo-convectoare, panouri solare și sistem de supraveghere.   

Începând cu 30.04.2023, data estimată de finalizare a proiectului, centrul social nou înființat va avea un rol important în prevenirea instituționalizării vârstnicilor din comuna Ciugud prin serviciile sociale oferite în cadrul acestuia.

De asemenea, persoanele care au nevoie, vor beneficia și de servicii de îngrijire la domiciliu. În cadrul centrului social, vârstnicii din Ciugud o să beneficieze de servicii sociale destinate lor, de activități care să-i mențină activi, având posibilitatea de a se implica în activități de voluntariat, de a practica sport sau gimnastică de întreținere.

La finalizarea acestui proiect, reprezentanții comunei alături de Asociația AS 2001, își propun să acorde și posibilitatea de a furniza o masă caldă zilnică, în sistem catering, vârstnicilor care din diferite motive nu se pot deplasa și nu-si pot pregăti mâncare caldă.

- Publicitate -

Extreme weather sends breakfast food prices soaring by 55% in a year

The cost of commodities that make up a typical breakfast has soared 55% in a single year, led by...

Prețurile alimentelor pentru micul dejun au crescut cu 55% într-un singur an

Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun tipic s-a majorat cu 55% într-un singur an, în urma...