Colliers estimează o creștere masivă a pieței de spații logistice și industriale

Stocul de spaţii logistice şi industriale va creşte cu aproximativ 500.000 mp în acest an, continuând trendul ascendent din 2016, arată un studiu Colliers.

Aproximativ 80% dintre noile livrări sunt preconizate pentru zona Bucureştiului, însă interesul este în creştere şi pentru oraşele secundare din ţară, potrivit datelor Colliers International.

Cererea crescută din partea companiilor FMCG (bunuri de consum cu mişcare rapidă) şi a sectorului de comerţ online se va menţine şi pe parcursul anului 2017, jucătorii internaţionali fiind atraşi de potenţialul României în ceea ce priveşte sectorul industrial.

„Luând în considerare volumul mare de cereri din ultimii trei ani, estimăm că stocul actual de spaţii logistice de 3 milioane mp va creşte cu 500.000 mp în 2017 (aproximativ 17%), marcând cea mai mare rată de livrări post-criză. Circa 40% din noile livrări vor veni din partea companiilor FMCG, 20% din partea sectorului de comerţ online, iar 10% din partea depozitelor IT şi electronice. De asemenea, piaţa îşi va continua ascensiunea cu numeroase livrări speculative, care vor fi absorbite rapid datorită creşterii cheltuielilor de consum”, a declarat Laurenţiu Duică, Associate Director – Industrial Division în cadrul Colliers International.

Dacă, în 2016, fabricile de prelucrare analizau zona balcanică pentru o posibilă intrare pe piaţă, schimbările structurale din economia României ar putea face posibile aceste demersuri în decursul acestui an. Vizată nu este doar Capitala, ci şi oraşele secundare şi terţiare în care au fost dezvoltate numeroase proiecte comerciale şi care beneficiază de îmbunătăţirea infrastructurii.

„În 2017, livrările în zona Bucureştiului ar putea creşte cu până la 80%, faţă de 60% în 2016. Cu toate acestea, datorită proiectului de autostradă în Transilvania care ar stabili o rută de tranzit rapid, ne aşteptăm ca marile oraşe din regiune să atragă atenţia fabricilor importante de prelucrare ce îşi doresc să atenueze unele neajunsuri ale forţei de muncă”, a adăugat Laurenţiu Duică.

Comerţul online, principala sursă a cererii de spaţii industriale în următorii 5 ani

„Ne aşteptăm ca în următorii cinci ani comerţul online să fie principala sursă a cererii în sectorul industrial care va duce la dublarea stocului de spaţii logistice”, a completat Laurenţiu Duică.

Anul 2016 a reprezentat un punct de ascensiune pentru sectorul industrial, rata de neocupare a spaţiilor din Bucureşti scăzând de la 5% în 2015 la 2% la sfârşitul anului 2016 şi menţinându-se la 5% în restul ţării, în condiţiile în care totalul de spaţii livrate a ajuns la 350.000 mp.

În ceea ce priveşte chiriile, conform datelor Colliers International, acestea nu au fluctuat în 2016, menţinându-se între 3,8 şi 4,25 euro/mp, însă este posibil ca în 2017 să înregistreze creşteri, din cauza pieţei de construcţii care va încerca să se adapteze livrărilor planificate în acest an.

- Publicitate -

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...

Jocuri de cărți iubite de toți jucătorii

Cărțile de joc sunt sursa multor distracții, dar și competiții. De-a lungul timpului, oamenii au creat o sumedenie de...