Coldwell Banker: 2011, anul marilor insolvente si falimente in imobiliare

Anul viitor vor intra in procedurile de insolventa sau faliment proiecte imobiliare locale cu o valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, potrivit  consultantilor Coldwell Banker Affiliates of Romania, cea mai mare companie locala de consultanţa imobiliara şi cu activitatea cea mai extinsa pe segmentul  rezidenţial.

  • Proiecte imobiliare cu o valoare contabila de peste 200 de milioane de euro se afla in acest moment in insolventa sau faliment
  • Segmentele rezidential si de terenuri vor aduce anul viitor cele mai multe cazuri de insolvente si falimente, valoarea totala a cazurilor, indiferent de  segment, fiind estimata de consultantii Coldwell Banker la aproximativ 500 de milioane de euro
  • Coldwell Banker administreaza, prin divizia specializata Real Estate Owned Experts (REO Experts), active imobiliare aflate in insolventa sau faliment cu o  valoare contabila de peste 20 de milioane de euro

“2011 va fi anul marilor insolvente si falimente in imobiliare, volumul proiectelor care vor ajunge in aceasta situatie urmand sa fie cel putin dublu  comparativ cu acest an. Estimam ca valoarea totala a proiectelor care vor ajunge in insolventa sau faliment va fi de aproximativ 500 de milioane de euro”,  declara Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Estimarea nu include proprietatile detinute de persoane fizice, precum locuintele individuale, segment pe care vor aparea cateva mii de cazuri in 2011, potrivit unor estimari recente ale consultantilor Coldwell Banker, si nici activele imobiliare detinute de companii a caror activitate de baza nu este  reprezentata de dezvoltarea imobiliara, de inchirierea si de vanzarea spatiilor de profil.

In acest moment exista proiecte imobiliare cu valoare cumulata de peste 200 de milioane de euro care se afla intr-una din cele doua situatii. “Au trecut deja  doi ani de criza iar institutiile finantatoare au inceput sa capete experienta si curaj. Bancile si-au format echipe specializate in domeniul executarilor  silite, au avut loc cam toate discutiile si negocierile posibile cu proprietarii proiectelor, s-au analizat toate variantele existente, unii actionari ai  proiectelor au mai adus capital propriu insa fara succes pentru proiecte iar acum nu mai ramane decat calea insolventei sau a falimentului”, mai declara  Valentin Ilie.

Consultantii Coldwell Banker estimeaza ca in 2011 vor aparea mai multe cazuri de insolventa sau faliment in randul proiectelor rezidentiale si a companiilor  detinatoare de terenuri pe care nu a fost inceputa insa dezvoltarea unui proiect. Segmentul spatiilor comerciale va ramane in continuare la fel de  expus,  mai ales in ceea ce priveste centrele comerciale fara ancore puternice, amplasate in zone secundare, orase de dimensiuni mici si medii sau unde concurenta  este ridicata, in timp ce segmentul spatiilor de birouri va fi mai putin expus, avand in vedere costurile de dezvoltare mai reduse comparativ cu veniturile  lunare generate si a amplasamentelor mai bune.

“Insolventa nu este drumul spre pierzanie, multe proiecte se pot restructura. Reprezentantii institutiile finantatoare spun ca doresc sa vanda proiecte  intrate in faliment, nu intentioneaza sa le pastreze in portofoliu sau sa le administreze. Va fi insa mai dificil in ceea ce priveste proiectele finalizate,  care genereaza deja venituri si care vor trebui administrate pana la vanzare si restructurate pentru a se putea obtine un pret cat mai bun”, mai afirma  Valentin Ilie.

- publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.