Actualizarea anuală a Indicelui de risc politic de la Coface evidențiază o scădere a riscului de conflict la nivel global și o creștere a riscului politic și fragilității sociale.
Aceasta din urmă este exacerbată în țările cele mai expuse pandemiei de coronavirus.
Similar cu trimestrul trecut, incertitudinile referitoare la prognozele prezentate în acest barometru sunt foarte mari. Acestea sunt legate în primul rând de situația globală a sănătății: din iunie, pandemia este în creștere.
În așteptarea unui vaccin și / sau unui tratament, întreprinderile și gospodăriile au amânat proiectele de cheltuieli și investiții, atât din motive de restricții (în perioadele de carantină), cât și ca măsură de precauție.
Coface anticipează o rată de creștere globală de -4,8% în 2020, urmată de o revenire de 4,4% în 2021. PIB-ul în zona euro și în Statele Unite ar rămâne cu 3,5 puncte, respectiv cu 2 puncte sub nivelurile din 2019.
Ar fi nevoie de cel puțin 3 ani pentru a reveni la nivelurile de producție dinaintea crizei. Similar, revenirea comerțului mondial va fi doar parțială: cu o creștere +3,5% estimată de Coface în 2021 după o scădere de -13% anul acesta.
Se așteaptă ca acest nivel de activitate economică slabă în comparație cu cele de dinaintea crizei să determine o creștere a sărăciei, a inegalității veniturilor și, deci, a nemulțumirilor sociale.
În rândul economiilor mature, gradul de nemulțumire a opiniei publice față de gestionarea crizei sănătății este cel mai ridicat în Spania, Statele Unite, Regatul Unit și Franța.
În economiile emergente, Iranul și Turcia sunt printre țările cu cel mai înalt nivel de risc social. Mai multe țări din America Latină (Brazilia, Mexic, Peru, Columbia), precum și din Africa de Sud, prezintă atât un risc politic și social ridicat, cât și o expunere ridicată la criza COVID-19.