Cluj-Napoca pierde 33 de milioane euro pe lună prin lipsa studenţilor

Lipsa studenţilor din Cluj-Napoca are un impact semnificativ asupra vieţii economice a oraşului, arată un studiu realizat de cercetătorii Universităţii Babeş-Bolyai.

Analiza arată că 33,4 milioane euro sunt cheltuiţi lunar în Cluj-Napoca de către studenţi, în perioadele în care aceştia sunt prezenţi fizic la facultate.

Suma a fost obținută pornind de la estimările cheltuielilor studenţilor UBB în 2015, ajustate în funcţie de numărul studenţilor din anul academic 2019/2020, rata inflaţiei şi extrapolate la numărul total al studenţilor din toate cele 11 universităţi clujene.

Totuși, suma rămâne subestimată, deoarece în estimările iniţiale au fost incluse doar cheltuielile studenţilor înscrişi la forma de învăţământ la zi, la nivel licenţă, master şi doctorat.

De asemenea, cei 7,5 milioane euro cheltuiţi de vizitatorii studenţilor UBB în Cluj-Napoca în 2015 pot reprezenta o pierdere lunară de 625.000 euro.

Un alt factor subestimat este raportul dintre studenţii străini – categoria cu cel mai mare buget de cheltuieli – în alte universităţi decât UBB.

În medie, proporţia studenţilor străini în totalul populaţiei studenţeşti din Cluj-Napoca este de aproximativ 7%.

Pentru anul de referinţă 2015, pe baza unui anchete sociologice a fost estimat faptul că totalul cheltuielilor studenţilor Universităţii Babeş-Bolyai a fost de 141.554.231 euro.

La Cluj-Napoca, rata studenților raportat la populaţia oraşului este de 20%, cea mai mare din ţară.

În alte orașe, această rată este de 14% în Iaşi, 12% în Timişoara și 8% în Bucureşti.

- Publicitate -

Welcome Wendy’s! Primul restaurant al americanilor din România se deschide în 2025

Wendy's a semnat acorduri de franciză cu companii din România și Irlanda, cu obiectivul de a dezvolta sute de...

Tranzacții imobiliare de peste 400 milioane euro în prima jumătate a anului

Primul semestru din 2024 s-a încheiat cu tranzacții imobiliare de 419 milioane de euro în România, de peste două...