Cifra de afaceri a companiilor din Europa Centrală și de Est a crescut cu 5,5%

Cifra de afaceri agregată a celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est a crescut cu 5,5%, la 740 miliarde EUR.

Din companiile listate, 373 (care reprezintă 74,6% din totalul companiilor, comparativ cu 79% în 2018 și 80% în 2017) au înregistrat o creștere a veniturilor.

Astfel, doar 25,4% au înregistrat o stagnare sau o scădere. Cifra de afaceri medie a celor mai mari 500 de companii a crescut la 1.5 miliarde EUR, comparativ cu 1.4 miliarde EUR în 2018.

Polonia conduce în continuare clasamentul

Polonia ocupă prima poziție atât la numărul de companii prezente în top, cât și după cifra de afaceri generată, veniturile agregate ale companiilor poloneze crescând cu 6,6%, ajungând la 283,7 miliarde EUR.

Chiar dacă numărul companiilor poloneze incluse în clasamentul Top 500 ECE a scăzut cu 12 (adică de la 175 la 163 companii), structura sa industrială rămâne cea mai diversificată, în ciuda faptului că niciuna dintre cele mai mari industrii nu predomină.

Locul doi revine Cehiei, cu un total de 78 de companii, și o cifră de afaceri agregată de 115,4 miliarde EUR, în creștere cu 2,3%. Ungaria a coborât pe locul trei.

Cu toate acestea, cifra de afaceri totală a crescut mult mai mult decât media regională, accelerând cu 6,3%.

Poziții de top pentru automotive și transporturi, urmat de sectorul petrolului și gazelor

60% dintre veniturile generate în ECE sunt atribuite celor mai mari companii, reprezentate de trei sectoare cheie: automotive și transporturi, petrol și gaze, și comerțul nespecializat.

Cea mai mare creștere a cifrei de afaceri a fost înregistrată în sectorul textile, piele și îmbrăcăminte (+23,2%) și în construcții (+ 3,6%).

Primele trei companii din Top 500 ECE, bine cunoscute din clasamentele anterioare, sunt compania poloneza PKN Orlen (locul 1), Skoda Auto din Cehia (locul 2) și compania multinațională de petrol și gaze MOL din Ungaria (locul 3).

Alte companii au făcut un salt uriaș în clasament: Totalizator Sportowy din Polonia (locul 53) a urcat114 locuri cu venituri care au crescut cu 80%.

Strabag Poland (197) a generat venituri cu 40% mai mari comparativ cu anul precedent și a câștigat 86 de locuri.

Compania bulgară Astra Bioplant Ltd (219), producător de combustibil biodiesel, a crescut cu 155 de locuri în clasament, cifra de afaceri crescând cu 61%.

Cel mai mare avans în clasament aparține operatorului slovac de transporturi, Eustream (locul 286), după ce a câștigat 255 de locuri, pe fondul unei creșteri a veniturilor de 76%.

Locul al doilea în clasamentul Top 500 al CEE cu 89 de companii (17,8%), aparține mineralelor, produselor chimice, petrolului, materialelor plastice și produselor farmaceutice.

Cifra sa de afaceri rămâne cea mai mare în 2019 – cu un total 172,1 miliarde EUR. Companiile din acest sector operează în principal în segmentul din aval, adică rafinarea și prelucrarea petrolului și gazului.

Comerțul nespecializat este reprezentat de 73 de companii în clasamentul actual (+2), ceea ce plasează acest sector pe poziția a treia, cu o cifră de afaceri de 113 miliarde EUR (+ 9,8%).

Scorul mediu de rating este de 6,2, cele mai slabe companii având sediul în Letonia, Polonia și Republica Cehă, în timp ce cele mai puternice sunt în Croația și Bulgaria.

- Publicitate -

Fabrica Nokian Tyres Oradea a fost inaugurată. Investiție de peste 650 milioane euro

Nokian Tyres a deschis fabrica de anvelope pentru autoturisme din Oradea. Aceasta funcționează fără a utiliza energie din combustibili...

PragmaGO intră pe piața din România prin achiziționarea a 89% din Omnicredit

PragmaGO a început expansiunea internațională pe piața din România prin achiziția a 89% din acțiunile Omnicredit de la compania...