Certificatul digital al UE privind COVID, undă verde de la 1 iulie 2021

Eurodeputații au aprobat definitiv certificatul digital al UE privind COVID, pentru a facilita călătoriile în interiorul UE și pentru a contribui la redresarea economică.

Astfel, toate țările UE vor accepta certificatele care dovedesc că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19.

Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. El va include și un cod QR.

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. Deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație. În același timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.

Toate țările UE trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Eurodeputații au obținut un acord pentru ca țările Uniunii să nu poată impune restricții de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea.

Dacă vor fi necesare astfel de măsuri, acestea trebuie notificate celorlalte state membre și Comisiei cu 48 de ore înainte. Publicul trebuie să fie informat cu 24 de ore înainte.

Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane euro pentru ca statele membre să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID.

- publicitate -

trebuie să citești