Certificatul de performanță energetică (mai cunoscut sub numele de certificat energetic) este un document legal care atestă care este eficiența energetică a unei clădiri sau părți din aceasta (apartament de exemplu).
Mai multe detalii despre certificat energetic puteți găsi studiind site-ul www.topcertificat.ro aparținând companiei Reflex Architecture SRL București.
Când este obligatoriu să existe un certificat energetic?
În cazul în care se vinde, se închiriază, se recepționează (pentru imobilele noi) sau se renovează major o construcție sau o parte a uneia, precum și pentru clădirile/părțile de clădire vizitate frecvent de public este obligatoriu să existe acest document.
Se recomandă a se ține cont de acest lucru, întrucât (de exemplu) contractele de vânzare-cumpărare încheiate în lipsa lui pot fi anulate în instanță), fiind supuse nulității relative conform prevederilor Codului Civil.
Cine are dreptul să elaboreze certificatele energetice
Singurii care au dreptul conform legislației românești să emită acest document sunt auditorii energetici atestați, specialiști cu studii și experiență în domeniu, care susțin și promovează periodic un examen de atestare.
Există două grade profesionale pentru aceștia:
- gradul I (cel mai înalt), având dreptul să emită certificate energetice pentru toate tipurile de clădiri, precum și audit energetic;
- gradul II, care pot emite aceste certificate de performanță doar pentru case și apartamente și nu au dreptul să întocmească audit energetic.
Auditorii din cadrul companiei Reflex Architecture au gradul profesional I.
Prețuri certificate energetice în București și Ilfov
Fiecare dintre specialiștii atestați își poate stabili singur tarifele și ritmul de lucru după cum dorește și pentru a se adapta evoluției pieței.
De exemplu, auditorii companiei Reflex Architecture solicită 130 lei pentru a emite documentul în cazul unei garsoniere și 180 lei pentru un apartament cu 5 camere sau mai multe.
Aceste prețuri sunt valabile pentru clădirile situate în București și județul Ilfov.
Cât timp durează elaborarea unui certificat energetic?
Așa cum am spus, fiecare auditor are o viteză de lucru diferită, unii lucrează mai rapid, alții mai lent.
În cazul în care optați pentru serviciile Reflex Architecture SRL București, puteți primi actul dorit în câteva ore (în general în aceeași zi) de la efectuarea vizitei la construcție și primirea de către auditor a tuturor actelor imobilului de care are nevoie.
Valabilitatea certificatului de performanță energetică
Din momentul emiterii sale, un astfel de document este valabil timp de 10 ani.
În cazul în care cădirea a suferit lucrări de renovare majoră, puteți solicita emiterea altuia, pentru a ilustra corect situația de după renovare.
Cine trebuie să solicite și să plătească pentru acest document
Proprietarul / investitorul / administratorul clădirii/părții de clădire este cel care trebuie să solicite și să plătească acest act.
În cazul unei vânzări, certificatul va fi înmânat în original noului proprietar.