Cererea de spații de birouri în provincie este dominată de companiile IT

Acestea ocupă aproape 60% din suprafața totală închiriată

Piața închirierii de birouri din România a înregistrat o scădere de aproape 18% a cererii totale în primul semestru din 2022 față de primul semestru din 2021, chiar dacă în București s-a înregistrat o ușoară creștere, arată datele JLL.

Timișoara a avut de departe cea mai mare pondere în tranzacțiile de închiriere de birouri din orașele regionale în primul semestru al anului, cu aproape 20.000 mp, adică aproximativ 54% din totalul tranzacțiilor de birouri din marile orașe regionale.

A doua piață ca mărime este Iași, cu 10.500 mp (29%), urmată de Cluj-Napoca și Brașov. Cluj-Napoca a atras singura tranzacție care implică o clădire de birouri din afara Bucureștiului în S1 2022.

Principalii ocupanți diferă între orașele regionale în ceea ce privește industriile, pe baza specificității forței de muncă locale. Cluj-Napoca și-a consolidat poziția de centru puternic IT&C și pare să concentreze, de asemenea, mulți furnizori de servicii.

Timișoara găzduiește companii din industria auto și pentru sectoarele SSC și IT, în timp ce Iași a atras în principal un număr mare de operatori BPO și SSC în ultimii ani. Brașov găzduiește o gamă largă de companii din tehnologie, dar și companii din domeniul farmaceutic și IT&C.

Chiriile pentru clădirile din clasa A variază între 14-15 euro/lună în Cluj, 13.5-14.5 euro/lună în Iași, 13-14 euro/lună în Timișoara și 12.5-13.5 euro/lună în Brașov.

În plus, stocul total se apropie de 1 milion de metri pătrați de spații de birouri moderne în cele 4 mari orașe regionale, iar pipeline-ul rămâne consistent.

CITEȘTE ȘI: 65% dintre angajații români cred că biroul este doar parțial sigur pentru sănătate

- Publicitate -

Aproape două treimi dintre români au făcut economii în ultimele 12 luni

Românii încearcă să se pregătească pentru situațiile neprevăzute făcând economii. Astfel, peste 64% dintre respondenții români ai unui sondaj...

Ungurii de la KÉSZ au autorizație de construire pentru ansamblul Corallis Apartments

KÉSZ a obținut autorizația de construire pentru proiectul rezidențial Corallis Apartments, situat pe malul Lacului Grivița, în zona Petrom...