Proiectul cu titlul „Modernizare, reabilitare și echipare Centrul de Asistență Socială, Centrul Catedral Social Sf. Treime din municipiul Sibiu” are o valoare totală de 4.287.725,50 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate prin POR este de 2.549.681,09 lei, respectiv 547.141,86 Euro.
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor prevăzute în proiect este 31 martie 2022.
În prezent, clădirea are un subsol parțial la stradă, cu trei compartimente și un regim de înălțime subsol, parter și etaj.
Prin proiect se propun lucrări de închidere și termoizolare a nivelului mansardă, cu ignifugarea întregii structuri de lemn a nivelatorii și planșeului.
De asemenea, se vor reface finisajele interioare aferente întregului imobil, iar finisajele exterioare se vor reface pe zona de curte interioară.
În curtea interioară se va monta un lift exterior de tip panoramic pentru accesul persoanelor la etajele superioare.
Tot din bugetul proiectului este prevăzută executarea lucrărilor de reabilitare a instalațiilor electrice, sanitare și termice pentru întregul imobil. Se va monta o instalație de supraveghere video și o instalație de detecție incendiu cu acoperire totală.
Pentru eficientizarea consumului de energie, instalația electrică pentru iluminat și instalația de încălzire se vor conecta la un sistem de Building Management System al imobilului.
Se va avea în vedere accesibilizarea spațiilor pentru persoanele cu dizabilități (rampe de acces, WC speciale, uși de acces suficient de late pentru cărucioare) și se vor achiziționa echipamente pentru kinetoterapie, dar și mobilier, echipamente IT, electrocasnice.
Activități complexe după finalizarea proiectului
După finalizarea proiectului, începând cu aprilie 2022, principalele activități ce se vor desfășura în cadrul Centrului Catedral Social Sf. Treime vor fi: socializare și petrecere a timpului liber; terapii de recuperare și relaxare; organizare și implicare în activități comunitare și culturale; asistență și suport pentru familia persoanei vârstnice; suport pentru realizarea activităților administrative și gestiunea bunurilor; educație informală pentru o viața sănătoasă și activă, dar și acțiuni caritabile pentru vârstnicii aflați în risc de sărăcie.
De asemenea, va oferi activități de kinetoterapie și îngrijire în sănătate mintală pentru persoane vârstnice: screening pentru identificarea problemelor emoționale și de sănătate, inclusiv a celor de sănătate mintală, consiliere și suport pentru vârstnici în ceea ce privește recunoașterea și tratarea promptă a tulburărilor mintale și neurologice.
Se vor organiza săptămânal grupuri de suport (consiliere de grup) cu 8-10 beneficiari. Centrul va fi deschis zilnic, iar câte 25 de beneficiari pe zi vor acea acces la activitățile programate (prin rotație, în funcție de starea de sănătate și de preferințele pentru programele de socializare pe care centrul le va oferi).