Cele mai mari salarii în IT din Europa sunt în Elveția. Unde se clasează România?

Marea Britanie urcă pe prima poziție, fiind urmată de Belgia în topul salariilor programatorilor ajustate la nivelul de trai din 2022

Cele mai mari salarii din industria IT din Europa se înregistrează în Elveția, Marea Britanie și Belgia, arată o analiză Codecool. În țara cantoanelor, salariul unui programator junior poate începe de la 62.000 euro pe an.

Mai mult, un programator cu experiență medie care lucrează în Elveția câștigă 119.000 euro anual, iar un senior cu peste 5 ani experiență poate avea un salariu de 195.000 euro pe an.

Totuși, Elveția pierde câteva poziții atunci când privim salariile ajustate la nivelul de trai și coboară pe locul 3 în topul salariilor programatorilor de nivel junior, middle și senior.

Marea Britanie urcă pe prima poziție, fiind urmată de Belgia în topul salariilor programatorilor ajustate la nivelul de trai din 2022.

Pe ce loc se clasează România în topul european al salariilor în IT

În România, un programator junior, fără experiență, câștigă un salariu net anual estimat la 11.300 euro, plasând țara noastră pe locul 25 în topul salariilor.

Un programator cu experiență medie care lucrează în România câștigă 21.800 euro pe an, iar un programator senior cu o experiență de peste 5 ani câștigă, în medie, 35.500 euro.

Țara noastră se menține și în 2022 în fața unor țări precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania în ceea ce privește salariile programatorilor, indiferent că sunt juniori sau cu experiență profesională.

În ceea ce privește salariile ajustate la nivelul de trai din țările analizate, România urcă câteva poziții, ajungând să ocupe locul 16, peste țări precum Irlanda, Cehia și Grecia.

Studiul arată că salariul ajustat la nivelul de trai al unui programator începător din România este mai mare cu 25% decât cel al unui programator din Polonia sau Croația, și cu peste 15% mai mare decât salariile din Bulgaria și Grecia.

Totuși, chiar și în aceste condiții, deficitul anul estimat în industria IT locală este estimat la peste 15.000 de specialiști.

Industria IT românească este un motor de creștere al economiei naționale

Industria IT de software și servicii locală a înregistrat, în ultimii ani, cea mai ridicată rată de creștere a numărului de angajați (11%), comparativ cu alte ramuri din România.

Cel mai recent raport Anis privind impactul industriei IT în economia României arată că peste 135.000 de persoane lucrează în acest domeniu. Mai mult, fiecare 10 angajați din IT susțin alte 10,5 locuri de muncă din economia națională, prin impactul direct și indirect.

Practic, fiecare 10 euro de valoare adăugată brută creată direct de industria IT, aduce o contribuție de încă 5 euro în economia României.

CITEȘTE ȘI: Veniturile companiilor din IT au crescut cu 2,5% în ciuda pandemiei

- Publicitate -

Ultimele

Cum motivezi angajații în 2023 – 4 strategii care funcționează cu succes

În cadrul unui loc de muncă, motivația angajaților este un factor important, care nu trebuie neglijat, pentru că aceasta...