Cel mai utilizat produs bancar de către români rămâne cardul de debit/cardul de salariu, pe care îl dețin 85% dintre respondenții unui studiu CIPRA, realizat cu sprijinul Reveal Marketing Research.
Urmează internet/mobile banking (70% dintre respondenți) și cardul de credit/cardul de cumpărături (45%). Totodată, 39% dintre respondenți au cont la o bancă digitală (fintech), iar 26% au un credit de nevoi personale.
Card de debit/salariu dețin într-o proporție mai mare persoanele de peste 45 de ani (91-92%), în timp ce tinerii sub 25 de ani folosesc acest tip de produs doar într-o proporție de 63%.
Respondenții cu venituri ridicate sunt într-o măsură mai mare utilizatori de servicii bancare, inclusiv clienți ai băncilor digitale, cei mai mulți fiind tineri din categoria de vârstă 24-34 de ani (46%).
Românii renunță din ce în ce mai mult la utilizarea banilor cash
Plata cu cardul este preferată de respondenți pentru că este mai rapidă (58%), îi ajută să câștige timp (42%), contribuie la o mai bună evidență a cheltuielilor (42%) și scade riscul de a pierde bani – în caz de furt, cardul poate fi blocat (31%).
Majoritatea celor care preferă plățile cu numerar menționează drept motiv principal faptul că nu oriunde se poate plăti cu cardul, iar 26% spun că le este mai la îndemână să utilizeze cash.
CITEȘTE ȘI: ING permite retrageri fără card la bancomate, prin aplicația Home’Bank
Plățile la POS sunt preferate mai ales pentru cumpărături la supermarket sau hypermarket (81%), iar respondenții plătesc mai degrabă cu cardul pentru electrocasnice sau alte cumpărături scumpe (73%) și utilități (71%).
Urmează cumpărăturile zilnice/săptămânale (66%), excursii (63%), cadouri de Crăciun/sărbători (61%), rate, credite, taxe administrative (60%).
Interesant este că 17% dintre respondenți au declarat că nu rămân niciodată fără bani cash în portofel, procentul fiind mai mare în cazul persoanelor peste 56 de ani.