Anul 2024 marchează două trimestre consecutive fără finalizări de noi proiecte de birouri și nici pentru trimestrul al treilea nu este planificată vreo livrare, ceea ce ar putea reprezenta cea mai lungă perioadă fără livrări din 2005 încoace.
Singurul proiect major care urmează să fie finalizat în acest an este AFI Loft, o clădire de birouri de 16.500 metri pătrați, situată deasupra centrului comercial AFI Cotroceni.
Activitatea de închiriere pe piața de birouri din București a înregistrat, în primul semestru din 2024, o cerere nouă în creștere cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 64.000 metri pătrați.
Conform datelor Colliers, reînnoirile de contracte au reprezentat aproximativ 50% din tranzacții, pe fondul incertitudinilor legate de munca hibridă. Cererea totală a scăzut ușor la 160.000 metri pătrați.
Cea mai mare tranzacție de reînnoire a înregistrat-o Genesis College, care a închiriat o clădire de aproximativ 10.000 de metri pătrați de la OMV Petrom, situată în cadrul sediului central al acesteia.
Anul acesta s-a semnat al doilea cel mai mare contract de închiriere din istoria Bucureștiului, prin reînnoirea de către Genpact a contractului pentru un spațiu de 29.000 de metri pătrați în Hermes Business Campus.
Pentru comparație, în anii dinaintea pandemiei, ponderea reînnoirilor în total contractelor de închiriere a fost, în medie, de 28% pe an, scăzând până la 19% în 2011 și 22% în 2019.
În general, sectorul serviciilor profesionale și de afaceri reprezintă cel mai mare număr de clienți pentru clădirile de birouri, depășind ușor sectorul IT&C în ceea ce privește activitatea de închiriere, ambele cu tranzacții de peste 40.000 de metri pătrați în prima jumătate a anului.
CITEȘTE ȘI: Stocul de birouri moderne din Europa Centrală și de Est, 30 milioane de metri pătrați
MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESS| ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |