Ce vor de fapt clienții care apelează la serviciile unei agenții SEO?

Mă numesc Cristian Ioniță de la Oblyo Digital Agency și cu această ocazie doresc să aduc în discuție un subiect mai aparte: ce își dorește de fapt un client care apelează la serviciile unei agenții SEO?

Sunt ceva ani buni de când lucrez în domeniul online și atât pe site-ul agenției cât și în cadrul altor publicații am răspuns la nenumărate întrebări ale clienților ca de exemplu:

Ce sunt advertorialele și ce beneficiții aduc ele unei companii?

Cum să ajungi numărul 1 pe Google?

La ce se referă randamentul investiției în activitatea de optimizare?

Cum să scrii conținut relevant?

Alături de echipa mea, am dezvoltat site-ul agenției Oblyo concentrându-ne și pe materialele informative, cu care oricare din clienții noștri mai curioși se poate pune la punct simplu și elegant cu tot ce înseamnă SEO. Am încercat mereu să mă pun în pielea celor care apelează la serviciile noastre și nu de puține ori am făcut tot posibilul să le răspundem la îndrebări înainte ca aceștia să ni le pună. Dar până la ora actuală, în calitate de director de agenție SEO, nu m-am adresat încă celor care lucrează în aceeași breaslă.

Am fost și noi acolo și înțeleg pe deplin cât este de terifiant scenariul inevitabil în care primul client îți calcă pragul și îți solicită servicii de expert SEO. Când vin să cumpere, nu toți clienții și-au făcut de acasă un plan de atac și fiecare dintre ei își dorește pentru site-ul său cât mai mult, cu cât mai puțin. Și este absolut normal!

Mai ales atunci când domeniul său de activitate nu are tangențe cu SEO-ul, nu este de datoria niciunui client să știe ce să ceară de la o agenție. În calitate de director TU trebuie să știi să citești printre rânduri, să-i aticipezi așteptările și să-l înveți ce să ceară astfel încât site-ul său să obțină cele mai bune performanțe. Dar când nu ești încă obișnuit cu modul în care funcționează business-ul pe care îl conduci, cum reacționezi și cum te comporți cu cineva care nu știe ce vrea de la tine?

Ce vrea clientul SEO în context de agenție?

Au apus de mult zilele în care SEO-ul se rezuma doar la folosirea plug-in-ului YOAST și la corectitudinea gramaticală. Acum miza este mai mare și concurența acerbă și de aceea practicilor originale s-a adăugat necesitatea unui conținut grozav, unic și valoros.

Nu trebuie s-o spună exact cu aceste cuvinte, dar un client de agenție SEO își dorește în primul rând creșterea cifrei de afaceri printr-o promovare sănătoasă. El urmărește eficientizarea bugetului de marketing și pentru acest lucru TU în calitate de agenție SEO trebuie să vii cu cea mai bună soluție de creștere a vizibilității online în funcție de cât este cel din fața ta dispus să cheltuiască.

Probabil că ți se pare ciudat faptul că discutând despre dorințele clientului am pus creșterea cifrei de afaceri înaintea vizibilității online, în ciuda faptul că vorbesc din punctul de vedere al unei agenții SEO, dar așa trebuie procedat. Există site-uri care apar primele pe Google din milioane de rezultate, la interogări cu cuvinte cheie scurte și generale, ajutate de agenții SEO să ajungă acolo, dar care nu vând nimic. Și există site-uri care apar primele pe Google din zeci de mii de rezultate, la interogări cu cuvinte cheie lungi, extrem de nișate, ajutate de alt tip de agenții SEO să ajungă acolo, dar care își vând rapid stocurile de marfă. Care din ele sunt mai câștigate?

Clientul plătește cu bani ca să câștige mai mulți bani

Orice client care îți solicită un serviciu și plătește pentru el, urmărește ca la finalul zilei să câștige mai mult decât a investit. Dacă e să spunem lucrurilor pe nume, niciun client nu dă doi bani pe faptul că apare primul în SERP dacă nu-i intră niciun leu în casă. De aceea, atunci când clienții ne solicită serviciile, noi căutăm în primul rând să le livrăm articole care să le aducă pe site potențialii cumpărători și nu doar trafic care să facă curent. Iar pentru acest lucru ne documentăm, despicăm firul în patru, alegem un subiect atât de nișat încât să-i motiveze în mod expres pe cei direct interesați, iar restul vine de la sine.

O vorbă pe care o folosesc des față de creatorii de conținut ai agenției Oblyo este: scrie un articol nativ! Dar la ce mă refer cu această propoziție și ce fel de oameni care îi înțeleg sensul, am ales lângă mine?

Cum se scriu articolele care cresc cifra de afaceri?

Un articol nativ, așa cum îmi place mie să-l numesc, este un articol care sună absolut natural atunci când îl citești și te motivează să-l duci până la capăt prin conținutul său interesant. Este genul de articol care simți că a fost scris SPECIAL pentru tine și indiferent dacă erai sau nu familiar cu subiectul lui, până la sfârșit ai înțeles fiecare cuvânt pe care îl conține și ce rol îndeplinește în context. Este vorba de articolele acelea cu cuvinte cheie nișate, care generează vânzări și despre care am amintit mai devreme.

Există mulți creatori de conținut în România însă foarte puțini dintre ei pot scrie cu adevărat un articol nativ. Cu toate acestea, recomand oricărei agenții SEO care își dorește să aibă succes în acest domeniu și să-și satisfacă clienții, să caute măcar un sigur astfel de creator.

Diferența dintre un creator de conținut și un creator de conținut foarte bun este faptul că cel din urmă vorbește pe limba clienților și evoluează. Mai mult sau mai puțin, experiență au toți, dar aici nu mai este vorba doar de anii pe care creatorul de conținut i-a petrecut scriind. Mulți consideră că pe măsură ce scrii devii mai bun, dar pot să contrazic cu exemple această afirmație. Dacă doar scrii fără să te uiți în jurul tău, fără să citești și să te documentezi în permanență, nu îți dai niciodată seama de greșelile pe care le faci și este imposibil să evoluezi.

În concluzie, ce vor clienții agențiilor SEO?

Clienții agențiilor SEO vor mai mulți bani și sunt dispuși să facă investiții dacă mesajul companiei lor ajunge la persoanele care trebuie, acelea care contribuie la creșterea cifrei de afaceri. Iar TU poți să le oferi acest lucru doar prin CONȚINUT DE VALOARE.

- Publicitate -

1 din 7 români consideră că deșeurile de plastic din natură au devenit o problemă majoră

Deșeurile din plastic aruncate în natură – în păduri, ape sau pe marginea drumului – sunt considerate una dintre...

Românii au nevoie de o sumă mai mare decât salariul mediu anual mediu ca să-și permită o mașină SH

După analizarea piețelor de mașini second hand din 23 de țări europene, s-a constatat că, în medie, este nevoie...