Dexametazona este un medicament din clasa corticosteroizilor eliberat numai pe bază de prescripție medicală și utilizat pentru a trata o varietate de afecțiuni, în special bolile autoimune. Scopul său principal este de a atenua reacția care se declanșează la nivelul sistemului imunitar datorită anumitor boli. În general, acesta reduce inflamația și reacțiile de tip alergic. [1]
Din acest articol poți afla mai multe detalii despre utilizările dexametazonei, efectele sale secundare, precauțiile și interacțiunile implicate. Ele vin în completarea informațiilor furnizate de medicul specialist pe care trebuie să îl consulți înainte de a lua această medicație.
Ce sunt corticosteroizii?
Corticosteroizii, denumiți în mod comun steroizi sunt o categorie de medicamente anti-inflamatorii utilizată cu preponderență pentru a trata boli reumatice precum artrita reumatoidă, lupusul sau inflamarea vaselor de sânge cunoscută sub denumirea de vasculită. [2]
Aceste medicamente au scopul de a fi cât mai asemănătoare cortizolului, un hormon important al corpului uman secretat în mod natural de glandele suprarenale sau adrenale. Cortizolul influențează atât dispoziția, motivația și nivelul de frică resimțit, cât și procese importante ale corpului. Printre altele, regularizează tensiunea arterială, crește nivelul de glucoză din sânge, reduce inflamația și reglează somnul. [3]
Când este indicată administrarea dexametazonei?
Fiind un medicament eliberat doar pe bază de prescripție medicală, dexametazona trebuie administrată numai la recomandarea și sub supravegherea unui medic specialist. Cel mai adesea, acesta o consideră necesară în cazul:
- afecțiunilor dermatologice severe;
- șocului anafilactic sau alergiilor severe;
- disconfortului cauzat de stările de greață și vomă;
- inflamației la nivelul ochilor;
- bolilor autoimune – atunci când sistemul imunitar atacă propriul organism.
La momentul actual este administrată și în cazul pacienților care se confruntă cu o formă severă de COVID-19 (Coronavirus), infecții grave sau efecte secundare ale tratamentelor împotriva cancerului. Este preferabil să fie administrată dimineața pentru a evita efectele pe care le poate avea asupra somnului. Pentru mai multe detalii, citește despre dexametazonă pe drmax.ro. [4]
Cine poate lua dexametazonă?
Dexametazona este un medicament care poate fi administrat în majoritatea cazurilor, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Pentru a evita complicații nedorite, anunță medicul specialist dacă te afli într-una dintre situațiile următoare:
- ești alergic la dexametazonă sau orice alt medicament;
- ai fost recent în contact cu cineva care suferă de varicelă, pojar sau Zona Zoster;
- suferi de o infecție sau răni nevindecate;
- ai probleme cu ficatul sau rinichii;
- suferi de tuberculoză;
- suferi de tensiune arterială mărită sau ai avut recent un atac de cord;
- ai diabet;
- suferi de epilepsie;
- suferi de osteoporoză;
- ai fost diagnosticat cu hipotiroidism;
- suferi de ulcer gastric;
- ai fost vaccinat recent sau dorești să te vaccinezi în viitorul apropiat;
- suferi de glaucom;
- ești însărcinată, încerci să concepi un copil sau alăptezi. [4]
Efecte secundare
Cele mai comune efecte secundare, cu o incidență de 1 la 100 de pacienți sunt creșterea în greutate, indigestia, problemele de somn și schimbările de dispoziție moderate.
Efectele secundare mai severe apar de obicei atunci când dozele zilnice recomandate depășesc 6mg sau atunci când dexametazona se administrează pe termen lung – câteva săptămâni sau chiar luni. De îndată ce apar simptome precum febra, durerea la urinare, confuzia, durerea musculară, durerile de stomac, edemul la nivelul mâinilor sau picioarelor, vânătăile inexplicabile sau schimbările subite de vedere este necesar să contactezi medicul specialist.
În cazul copiilor și adolescenților, administrarea de doze mari de dexametazonă pe perioade îndelungate poate conduce la încetinirea ritmului normal de creștere. Din acest motiv, este obligatorie supravegherea atentă a medicului la fiecare pas pentru a stabili dacă tratamentul trebuie ajustat. [4]
Deoarece dexametazona este un medicament care necesită prescripție medicală și implică anumite restricții și efecte secundare este important să urmezi sfatul medicului.
Bibliografie:
- “Dexamethasone Oral: Uses, Side Effects, Interactions, Pictures, Warnings & Dosing – WebMD.” Webmd.com, 2022, www.webmd.com/drugs/2/drug-1027-5021/dexamethasone-oral/dexamethasone-oral/details. Accesat la 17 Oct. 2022.
- “Corticosteroids.” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/drugs/4812-corticosteroids. Accesat la 17 Oct. 2022.
- https://www.facebook.com/WebMD. “What Is Cortisol?” WebMD, WebMD, 6 Feb. 2017, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-cortisol. Accesat la 17 Oct. 2022.
- NHS Choices. Dexamethasone Tablets and Liquid – Brand Names: Neofordex, Glensoludex, Martapan. 2022, www.nhs.uk/medicines/dexamethasone-tablets-and-liquid/. Accesat la 17 Oct. 2022.