Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți deschizi un SRL

Societatea cu răspundere limitată reprezintă forma de organizare cea mai des întâlnită la noi în țară. Aceasta are „trăsături“ ce țin de o corporație și de un parteneriat, este foarte sigură pentru asociați și reprezintă cel mai ieftin mod prin care un antreprenor își poate deschide o firmă. Înființarea unui SRL este reglementată de Legea societăților nr. 31/1990, cu modificările ulterioare, Legea nr.163/2018. Mulți întreprinzători optează pentru acest tip de entitate juridică deoarece pentru că oferă numeroase avantaje. Dacă te numeri printre cei care vor să-și deschidă un SRL, iată tot ce trebuie să știi, înainte de a demara procedura de înființare a societății.

Capitalul social nu poate fi mai mic de 200 de lei

În cazul înființării unei societăți cu răspundere limitată, capitalul social trebuie să fie de, cel puțin, 200 de lei. Bineînțeles, dacă îți dorești, poți opta și pentru un capital social mai mare. Acesta se divide în părți sociale egale, ce nu pot fi mai mici de 10 lei. SRL poate avea un singur asociat, dar nu mai mult de 50 de asociați, persoane fizice și juridice având cetățenie și naționalitate română ori străină. Pentru constituirea capitalului social este obligatoriu aportul în numerar întrucât, în cazul unui SRL serviciile, prestațiile în muncă sau în natură nu pot fi considerate aport la capitalul social.

Este necesară rezervarea denumirii firmei, înainte de înființare

Primul pas pe care trebuie să-l faci înainte de a-ți „deschide“ un SRL este să soliciți și să rezervi la Oficiul Registrului Comerțului denumirea pentru societate. În acest sens, vei completa o cerere disponibilă pe site-ul instituției, cu trei variante de denumire pentru viitoare companie, în ordinea preferințelor.

Trebuie să stabilești un sediul social pentru societate

Înainte de a demara procedura de înregistrare a firmei, trebuie să iei în considerare un sediu social pentru aceasta. Ai nevoie de un loc pentru desfășurarea activității, apartament, casă ori clădire de birouri, pentru care trebuie să dovedești dreptul de folosință. Poate fi vorba despre un act de proprietate, contract de închiriere sau contract de comodat.

Este important să alegi cu atenție codurile CAEN

Unul dintre aspectele esențiale ce țin de deschiderea unei firme este alegerea codurilor CAEN. Unul dintre principalele avantaje ale societății cu răspundere limitată este că permite alegerea mai multor coduri CAEN și posibilitatea de a opera în orice domeniu de activitate. Prin urmare, este bine să stabilești un obiect de activitate principal și mai multe obiecte secundare, pentru că SRL oferă un grad de flexibilitate mai mare în ceea ce privește domeniile de activitate.

Ai nevoie de mai multe acte pentru înmatricularea societății

Înființarea unui SRL reprezintă un proces de scurtă durată, însă, ai nevoie de o serie de acte pe care trebuie să le depui la Registrul Comerțului. Iată care sunt documentele necesare pentru înființarea unui SRL:

  • Cererea de înregistrare;
  • Dovada verificării disponibilității și rezervării firmei și acordul pentru utilizarea denumirii, dacă este cazul;
  • Anexa 1 privind înregistrarea fiscală și, dacă este cazul, anexa 1 privind investiția străină;
  • Actele de identitate ale fondatorilor, administratorilor;
  • Actul constitutiv;
  • Declarația pe propria răspundere a asociaților;
  • Extrasul de cont care dovedește depunerea capitalului social și dovezile privind achitarea tarifelor legale;
  • Contractul de sediu social, de închiriere, leasing imobiliar, comodat sau alt tip de contract;
  • Acordul Asociației de proprietari/vecinilor, dacă sediul societății este într-un bloc de locuințe;
  • Specimenul de semnătură al administratorului/administratorilor firmei;
  • Declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice.

Înființarea unui SRL durează doar câteva zile, iar costurile sunt destul de scăzute, societatea cu răspundere limitată fiind cea mai ieftină formă de organizare juridică. O astfel de entitate este mai flexibilă și adecvată pentru un proprietar unic sau un număr maxim de 50 de membri, asociați și administratori. De asemenea, SRL-ul se potrivește perfect pentru un start-up, așa că, este o decizie inspirată să alegi această formă de organizare, atunci când ești la început de drum în lumea afacerilor.

- Publicitate -

Craiova intră pe harta marilor rețele hoteliere internaționale. Creștere cu 40% a numărului de camere

Numărul de camere de hotel din Craiova va crește cu 30-40% în următorii cinci ani, odată cu dezvoltarea accelerată...

În anul listării la bursă, vânzările Douglas în Europa au ajuns la 4.45 miliarde de euro

În perioada 1 octombrie 2023 - 30 septembrie 2024, vânzările Douglas au crescut cu 8,7% până la 4,45 miliarde...