Ce trebuie să ştii când vrei să construieşti un gard

Un gard este un element definitoriu într-o gospodărie sau într-o locuinţă, pentru că oferă prima impresie asupra acestora. Cunoscând acest aspect, oamenii acordă o maximă importanţă construirii lui şi încearcă să găsească modele inedite pe care să le abordeze şi cu care să surprindă în mod plăcut.

Înainte de a se apuca de construit, proprietarii vor trebui să decidă scopul gardului: protecţie, intimitate, design etc. Odată stabilit criteriul principal, se va trece la alegerea materialelor. Şi aici vor fi multe opţiuni: să fie lemn, beton, fier sau piatră? Sau niciunul dintre acestea? Să fie mai ieftin, mai scump sau de cost mediu?

Alegerea materialelor se va face în funcţie de scop şi buget

Deşi în prima fază mulţi oameni sunt tentaţi să aleagă lemnul, pentru că aşa au fost învăţaţi din familie, ar fi indicat să se mai gândească şi să ia în considerare, spre exemplu, un gard jaluzea care este mai uşor de întreţinut, mai aspectuos şi  are propria-i personalitate modernă şi interesantă.

Lemnul necesită multe lucrări de întreţinere pentru a se menţine la un aspect decent şi pentru a nu fi afectat de condiţiile meteorologice. Alte variante bune ar fi şi aluminiul, oţelul sau vinilul. 

Înainte de a schiţa gardul, se va ţine cont de reglementările autorităţilor locale, cu privire la montajul său înălţimea acestuia. Un ajutor în această situaţie mai pot furniza şi vecinii, cu siguranţă ei ştiu mai multe, având în vedere că au construit înainte. De asemenea, vor fi stabilite cu exactitate căile de acces şi dimensiunile porţilor.

O firmă specializată uşurează toată treaba

Cu toţii apreciem mai mult  lucrurile făcute de mâinile noastre şi ni se pare că aşa cum le facem noi, pentru noi, nu le mai face nimeni, dar cu toate acestea, în unele cazuri trebuie să recunoaştem că specialiştii sunt mai avizaţi.

În materie de garduri, este recomandat să se lucreze cu o firmă de construcţii, pentru că lucrarea să iasă în parametri. Un ochi competent şi o mână experimentată îşi vor spune întotdeauna cuvântul, astfel că vor fi excluse greşelile sau neconcordantele.

Un alt element esenţial în construcţia gardurilor este reprezentat de stâlpi. Cei mai potriviţi sunt cei din lemn sau din beton. Primii pot fi de forma rotundă sau pătrată. În capătul de sus se vor pune capace, astfel încât să nu pătrundă apa de ploaie în lemn. Cei din beton oferă mai multă durabilitate în timp şi nici nu necesită tratamente de întreţinere.

Fixarea stâlpilor este de asemenea foarte importantă. Este indicat un suport din beton dacă terenul este pietros sau în cazul în care se construieşte gardul direct pe iarbă, se va folosi o bază stâlp ancora, ce prevede un vârf metalic ce se înfige în pământ.

Construcţia unui gard necesită autorizaţie de construire, cu excepţia acelora din panouri mobile. Aceasta se obţine de la primărie, după ce se depun actele necesare: certificat de urbanism, titlul de proprietate, avizele legale, proiectul şi dovada achitării taxelor. 

- Publicitate -

Netflix domină piața de streaming locală. Cum se clasează competitorii

Românii iubesc Netflix, platforma americană de streaming fiind lider după numărul de abonați în țara noastră, cu o cotă...

Aproape 1 milion de persoane cu dizabilități erau înregistrate la finalul anului 2023

La finalul anului 2023 a fost înregistrat un număr de 923.578 persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) care se...