Ceremonia de înmormântare este definită de o serie de rigori legale și religioase de care familia răposatului trebuie să țină cont în procesul de organizare.
Unele dintre acestea au o încărcătură simbolică, în timp ce altele sunt obligatorii, dat fiind faptul că asigură desfășurarea tuturor procedurilor aferente în condiții de siguranță.
Pierderea unei persoane dragi poate crea confuzie și haos în rândul celor apropiați, motiv pentru care delegarea responsabilităților administrative și organizatorice unei firme de inmormantare se dovedește a fi o soluție ideală atât din punct de vedere logistic, cât și financiar.
Iată o listă a principalelor responsabilități pe care le ai atunci când te confrunți cu un deces în familie și câteva detalii pe care trebuie să le eviți dacă vrei să organizezi o slujbă de rămas bun așa cum se cuvine:
Organizarea priveghiului
Biserica spune că trebuie să treacă trei zile de la momentul decesului până la înmormântare pentru a da timp sufletului să se desprindă de trup, dar și pentru ca cei apropiați să își poată lua rămas bun de la răposat. În această perioadă preotul va face mai multe vizite la adresă pentru a citi stâlpii, rugăciuni scurte care, alături de Evanghelie, se spun în fiecare zi până la momentul ceremoniei pentru iertarea sufletului care se ridică la ceruri. Priveghiul poate avea loc acasă sau la casa mortuară care se ocupă de organizarea tristului eveniment și reprezintă în principal o ultimă ocazie a celor apropiați să viziteze decedatul înainte ca acesta să fie înmormântat.
Pregătirea decedatului
Pentru ca trupul fără viață să reziste în condiții optime pe parcursul celor trei zile de rugăciune este nevoie să fie pregătit în prealabil conform reglementărilor generale. Îmbălsămarea este un proces obligatoriu care se realizează la câteva ore de la deces și constă în înlocuirea sângelui cu o substanță chimică care are rolul de a încetini descompunerea. Ulterior, trupul este spălat și îmbrăcat în haine de sărbătoare, ca apoi să fie poziționat în sicriu, alături de simbolurile religioase specifice – icoana și toiagul.
Stabilirea detaliilor ceremoniei
După ce toate pregătirile pentru priveghi au fost realizate, urmează să te ocupi de organizarea ceremoniei de înmormântare și a parastasului, care vor avea loc fie la biserică, fie la capelă. Este important să discuți cu preotul despre data și ora la care vrei să aibă loc înmormântarea în așa fel încât să te asiguri că ziua aleasă este potrivită, dat fiind faptul că rânduiala religioasă nu acceptă organizarea slujbelor specifice în orice zi a săptămânii. Totodată, este important să dai de veste comunității despre detaliile alese, pentru ca aceștia să poată fi prezenți, să achiziționezi un loc de veci și să începi prepararea mesei pentru parastas și a pachetelor de pomană.
Achiziționarea elementelor mortuare
Sicriul, crucile, coroanele, icoanele, lumânările, batistele, prosoapele, calendarele și alte simboluri religioase trebuie cumpărate din timp pentru a respecta obiceiurile și tradițiile de înmormântare. Toate acestea sunt, de regulă, incluse în pachetele de servicii oferite de către casele de pompe funebre în așa fel încât să îți fie ușor să obții tot ce ai nevoie și să scapi de stres.
Apelează la ajutor de specialitate
Toate detaliile organizatorice pot fi efectuate de către o echipă de specialiști care să îți ia povara organizării de pe umeri și să îți ofere mai mult timp să procesezi și să accepți durerea pierderii. Încă din primele ore de la tragicul eveniment poți apela la o firmă de servicii funerare pentru a constata decesul și a începe pregătirile aferente, pentru a face întreaga situație mai ușor de depășit.
Alege serviciile funerare în regim non-stop de la Memorium pentru a avea siguranța că obții sprijinul de care ai nevoie la orice oră din zi sau din noapte!