Botezul este una dintre cele mai importante ceremonii din viața unui om. Aceasta este atât o ceremonie sacră cât și una ritualică, plină de simboluri spirituale.
În cadrul Slujbei Botezului, care este o Taină a Bisericii, copilul primește binecuvântarea Duhului Sfant, se îmbracă în haine de Lumină simbolizate prin fașa albă, se spala de întuneric și de omul vechi și pășește în noua sa viața că un om nou.
Din acest motiv, bebelușului i se dau haine noi, de sărbătoare, care trebuie cumpărate de către nași. Dacă ești nașă de fetița găsești atât rochite botez 0-3-6 luni pe CelMic.ro cât și consumașe pentru băieței, dacă vei boteza un băiat.
În cadrul Slujbei Botezului, rolul nașilor este extrem de important, ei fiind cei ce mărturisesc în fața lui Dumnezeu pentru copil dar și devin părinții lui spirituali.
Rolul nașilor nu se termina aici, în special pentru nașă, care trebuie să participe a doua zi, la spălarea mirului, alături de celelalte femei din familia copilului, dar și să îl călăuzească pe copil în viața pe căile bune.
Imediat după botez, copilului nu are voie să i se spună pe nume și nici să fie pupat de către mamă sau oricare alt membru al familiei, până la băiță de a doua zi.
Baia de a doua zi, este o baie ritualică, la care participă doar femei, iar nașa, trebuie să fie prezentă și să aducă cu ea toate cele necesare pentru baie, precum prosop, fașă, sampon, ulei sfintit sau mir, prosop, pernuță, scutec și păturică și ceva jucărioare.
Pregătirea băiței
Fiind o baie ritualică, în apă se va pune fașă dar și câteva lucruri sau obiecte pentru că nou născutul să primească anumite calități sau să aibă parte de noroc de viață.
Iată ce poți pune în apă:
- Petale de trandafiri pentru fetițe sau flori de tei pentru băieți;
- Uleiuri esențiale frumos mirositoare;
- Un ban de aur sau argint pentru bogăție;
- Un fulg pentru a trece ușor prin viață și peste probleme;
- Zahăr sau miere pentru a avea o viață dulce;
- Orez sau grau pentru abundența pe toate planurile;
- Busuioc pentru frumusețe;
- Măciulii de mac că să aibă somn odihnitor;
- Seminte de in că să crească rapid și voios;
- Apa sfințită clasa fie mereu curat și pur;
- Sare pentru protecție de duhuri necurate.
- sub cada se pot pune cărți, pentru ca bebelușului sa ii placa școală.
Pe tot parcursul ritualului lumânarea de la botez trebuie aprinsă ia nașa trebuie sa îi descânte copilului în timp ce îl spală. Tot nașa îl va striga pe nume, iar de acum orice membru al familiei îi poate spune pe nume copilului.
După ce copilul a fost spălat și uns cu mir sau ulei sfințit pe tot corpul, de către nașa, ea trebuie sa îi pună bani pe piept, după care îi va da bebelușul mamei. Aceasta trebuie să o cinstească cu un pahar de rachiu.
Apa cu care copilul a fost spălat se aruncă la rădăcina unui copac, iar fașa se pune la uscat la o oglinda din casa.