Ce tipuri de carduri există și când ai nevoie de ele

Cardul este un instrument modern de plată, pe suport magnetic, emis de o instituție financiară bancară sau nebancară autorizată.

Deținătorul acestuia poate efectua diverse tranzacții. Cardurile sunt de mai multe tipuri și prin intermediul lor poți avea acces oricând și de oriunde la fondurile tale. 

Pentru efectuarea unei tranzacții ai nevoie de un card. În era digitalizării și a plăților online cardurile sunt elemente indispensabile, nelipsite din portofel. Ce poți face cu cardurile? Răspunsurile sunt simple: retrageri de numerar, plăți la comercianți și la utilități, alimentare cu numerar, transfer între diverse conturi, plata ratelor la credite, interogarea soldului. 

Câte tipuri de carduri există?

  • Cardul de debit

Cardul de debit este atașat unui cont curent, cu ajutorul lui poți face tranzacțiile dorite, în limita sumei disponibile. Acest tip de card este cel de salariu, în care sunt virate venituri provenite din surse diferite. 

Băncile oferă carduri de debit la care poți utiliza descoperitul de cont, un produs financiar menit să te ajute să-ți plătești anumite cumpărături, în limita de credit pusă la dispoziție de instituția financiară bancară. 

  • Cardul de credit

Acest tip de card este de regulă oferit de o instituție financiară bancară sau una autorizată. Scopul acestuia este de a fi utilizat la tranzacții, fără a folosi proprii bani, ci pe cei primiți împrumut de la instituția creditoare. 

  • Cardul de cumpărături

Cu un card cumpărături, ai ocazia să achiziționezi produse de tot felul, în rate fixe fără dobândă sau cu rate cu dobândă redusă, multe fiind valabile oriunde în lume. 

Avantajele unui card

Ținând cont de tranzacția pe care dorești să o faci, poți alege cardul potrivit pentru aceasta. Ceea ce trebuie să știi este că un card îți oferă multiple avantaje. Printre acestea se numără siguranța în utilizare, accesibilitatea și disponibilitatea de a-l folosi oriunde și oricum, evidența operațiunilor utilizate, costuri mai mici pe anumite platforme sau la unii comercianți. 

La toate acestea se adaugă marele avantaj că un card este valabil și poate fi utilizat atât în țară, cât și în străinătate, pentru lei sau valută. Multe bănci și instituții financiare autorizate oferă și posibilitatea plăților în străinătate în moneda țării respective, fără a avea în cont moneda de tranzacție, conversia fiind realizată la cursul VISA sau Mastercard. 

Aplicații smart și beneficii

Băncile oferă aplicații de banking online, astfel încât cu ajutorul lor poți să monitorizezi de pe telefon toate tranzacțiile efectuate cu cardul sau din contul curent, având un control eficient al fondurilor. 

Un card de credit oferă o plasă de siguranță în cazul unor cheltuieli neprevăzute, dar trebuie să acorzi atenție limitei de credit, perioadei de grație, ratei dobânzii și altor taxe existente, pentru ca utilizarea lui să-ți aducă avantajele de care ai nevoie. Și în acest caz, aplicațiile pe telefon te avertizează când faci o tranzacție și îți solicită autorizarea pentru fiecare operațiune în parte. 

La fel se întâmplă și cu cardurile de cumpărături. Aplicațiile te ajută să deții controlul tranzacțiilor, să autentifici fiecare operațiune în parte, să ai dobândă redusă sau rate fixe la anumiți comercianți. 

În plus, poți face plata pentru oricare dintre cardurile menționate cu telefonul sau ceasul inteligent, fără probleme. 

Măsuri de siguranță

Cardurile sunt sigure dacă respecți regulile. Doar tu trebuie să știi PIN-ul și dacă ai suspiciuni cu privire la faptul că cineva a aflat acest amănunt poți solicita și realiza operațiunea de schimbare a acestuia direct din aplicație. 

Verificarea extrasului de cont periodic te poate scuti de o situație neplăcută. O operațiune care nu a fost efectuată de tine poate fi blocată și raportată pentru ca situația să nu se mai repete. 

Extra sfat: nu da cardul copiilor pentru a efectua plăți, optează pentru un card special pentru ei pe care să-l alimentezi din contul tău. 

Folosește în avantajul tău cardul de cumpărături sau pe cel de debit și îndeplinește-ți visele fără să mai amâni nimic. Este simplu să-ți transformi fiecare clipă obișnuită într-o experiență unică!

- publicitate -