Ce taxe trebuie să plătească investitorii cripto către statul român

Atât veniturile din criptomonede, cât și cele obținute din NFT-uri sunt supuse impozitului de 10% și, în anumite cazuri, contribuțiilor sociale

Persoanele fizice care au realizat venituri din criptomonede (inclusiv cele din tranzacționarea cu NFT-uri) trebuie să declare anual aceste câștiguri ca venituri din alte surse prin Declarația unică.

Conform Soter & Partners, declarația se depune până la data de 25 mai a anului următor pentru veniturile obținute în anul curent.

Declarația unică se poate depune de către cei vizați atât prin mijloace electronice de transmitere la distanță (Spațiul Privat Virtual sau online pe www.e-guvernare.ro, dacă dețin o semnătură electronică calificată), cât și în format fizic, prin poștă sau la registratura autorității fiscale teritoriale la care este arondat contribuabilul.

Atât veniturile din criptomonede, cât și cele obținute din NFT-uri, odată ce sunt echivalate în FIAT, sunt supuse impozitului de 10% și, în anumite cazuri, contribuțiilor sociale.

Atunci când câștigurile realizate depășesc plafonul de 12 salarii minime brute, adică 30.600 lei pentru 2022, investitorii datorează, pe lângă impozit pe venit, CASS în valoare de 10% din cele 12 salarii minime, indiferent de venitul efectiv realizat.

În cazul creatorilor de NFT-uri, dacă obțin drepturi de autor peste plafonul de 12 salarii minime brute amintit mai sus, aceștia datorează și CAS în cotă de 25% pe venitul ales.

Venitul ales nu poate fi mai mic decât echivalentul a 12 salarii minime brute. Astfel, pentru anul 2022, CAS minim datorat a fost de 7.650 lei.

Potrivit unui studiu realizat de MarketsandMarkets, piața NFT-urilor va ajunge la o valoare de 13,6 miliarde de dolari în 2027, cu o creștere de 35% față de 2022.

CITEȘTE ȘI: CEC Bank afișează situația taxelor și impozitelor în Mobile Banking

- publicitate -