Ce sunt şi cum funcţionează creditele rapide

Creditele rapide sunt împrumuturi obţinute de consumatori de la instituţiile financiare nebancare (IFN-uri).

Spre deosebire de creditele oferite de bănci, acestea pot fi accesate de un număr mai mare de solicitanţi, întrucât condiţiile nu sunt la fel de restrictive.

Totuşi, uşurinţa cu care aceste împrumuturi pot fi contractate vine și cu o serie de riscuri. Un credit rapid poate fi dificil de rambursat dacă nu este gestionat în mod responsabil, iar solicitantul poate să plătească un cost total mai mare dacă nu respectă întocmai graficul de rambursare. Pentru a evita capcanele creditelor rapide, consumatorii trebuie să se informeze temeinic înainte de a accesa un împrumut, să se asigure de transparența costurilor şi să ştie cât vor avea de plătit în final.

„Mr.Finance susține creditarea responsabilă. Conform specialiștilor noștri, accesarea unui credit rapid este o soluție pentru toți cei care nu au acces la împrumuturile tradiționale. Adăugăm aici, negreșit, gestionarea cu grijă și asumarea acestei responsabilități pe tot parcursul perioadei de creditare.” www.mrfinance.ro

De ce apelează consumatorii la credite rapide?

Mai devreme sau mai târziu, oricine se poate lovi de o nevoie urgentă de bani. Pentru aceste situații au fost create creditele nebancare. Aprobarea unui împrumut bancar pot dura mult, din cauza birocraţiei. Din acest motiv, mulți consumatori aleg să apeleze la un IFN atunci când apar necesități urgente: situaţii medicale ce nu suportă amânare, chirii, taxe, reparaţii.

Cum funcţionează creditele rapide?

Un împrumut rapid funcţionează destul de diferit faţă de unul bancar. De cele mai multe ori, acesta este pus la dispoziţia clientului printr-o platformă online, în care solicitantul îşi completează datele şi scanează un minim de documente necesare (de exemplu, carte de identitate, fluturaş de salariu, talon de pensie). După ce solicitarea este analizată, banii sunt primiţi în cont sau pot fi preluați de la sediul fizic într-un timp foarte scurt, de multe ori mai puţin de 24 de ore. Rambursarea se face de regulă integral la scadenţă, însă împrumuturile mai mari pot fi şi eşalonate.

Cum funcţionează un card de credit?

Asemănător creditului rapid, cardurile de credit sunt împrumuturi pe termen scurt, cu un card atașat, precum cardul de credit Axi, ce îți oferă accesul la bani lunar, cu o dobândă lunară.

Acest produs îți oferă accesul la bani lunar, poți retrage bani de la bancomat, poți face plăți online și multe alte caracteristici asemănătoare cardurilor de credit bancare.

Cât poate împrumuta consumatorul?

Dacă până de curând exista o flexibilitate destul de mare în ceea ce priveşte suma împrumutată, începând de la 1 ianuarie 2019 s-a instituit un nou nivel maxim al pragului de îndatorare, de 40% din venitul net.

Care sunt costurile unui credit rapid?

Creditele nebancare sunt recunoscute pentru costurile mari. Pe lângă rata dobânzii, INF-urile pot aplica dobândă penalizatoare în caz de întârziere, dar și comisioane pentru diverse servicii cum ar fi adaugarea unui co-plătitor pe contract, eliberarea unei adeverințe de refinanțare sau costuri pentru rambursarea anticipată.

Care sunt potenţialele riscuri?

În cazul în care un consumator nu-şi plăteşte ratele la timp, costurile cresc considerabil, întrucât se aplică penalizări de întârziere. Astfel, instabilitatea financiară se adânceşte, iar clientul va fi tentat să contracteze un nou împrumut, pentru a-l acoperi pe cel iniţial. Această strategie este periculoasă deoarece se creează o spirală a datoriei. Un împrumut care nu este gestionat corect poate duce chiar şi la confruntarea cu o firmă de recuperări.

Prin urmare, este esenţial ca cei care accesează un credit rapid să cunoască felul în care acesta trebuie gestionat şi riscurile la care se expun. Informarea trebuie să se facă din surse corecte şi obiective, iar consumatorul are datoria să verifice şi alte opţiuni, astfel încât să aleagă soluţia cea mai avantajoasă.

- Publicitate -

Marea majoritate a românilor consumă carne de pui cel puțin o dată pe lună

Peste 80% dintre români consumă carne de pui cel puțin o dată pe lună, consolidându-i poziția ca aliment de...

3 din 4 români ar vrea să-și renoveze locuința în 2025. Buget mediu de 9.000 de lei

Renovarea locuinței este o prioritate pentru mulți dintre români în acest an, arată un studiu Raiffeisen Bank. 3 din...