Ce sunt pompele de suprafață și cum funcționează?

Irigarea corespunzătoare cu doze frecvente de apă este vitală pentru o grădină sănătoasă și înflorită. La o presiune scăzută a apei sau o amenajare cu mai multe guri de revărsare, udarea grădinii poate deveni o adevărată corvoadă.

Udarea unei grădini folosind un robinet exterior conectat la rețeaua publică presupune costuri suplimentare și este eficientă pentru o grădină de mici dimensiuni. Însă în cele mai multe cazuri, soluția folosirii apei de la robinet nu este viabilă.

Un sfat foarte bun pentru a economisi bani este să utilizezi apa naturală și gratuită disponibilă pe proprietatea ta, în loc să folosești apă scumpă de la robinet. Apa existentă în puțuri sau în rezervoarele pentru apă de ploaie reprezintă o soluție eficientă.

În prezent, datorită noilor tehnologii de pompare, irigarea grădinii este mult mai ușoară. Ai nevoie doar de o pompă de grădină și poți folosi apa existentă în mod natural pe proprietatea ta, pentru irigare sau pentru alte treburi gospodărești.

În funcție de modul de funcționare, pompele pot fi clasificate în felul următor:

Pompe submersibile

Acestea sunt dispozitive cu un motor etanș, complet scufundate în apă, folosite în special la fântâni și puțuri de foraj. Sunt recomandate pentru uzul casnic și sunt foarte eficiente deoarece nu necesită amorsare, dezvoltă o presiune destul de mare și nu consumă la fel de multă energie ca hidrofoarele.

Pompe submersibile sunt complet coborâte sub suprafața apei. Astfel, fiind instalate sub limita de îngheț sunt protejate implicit de pericolul spargerii prin înghețarea apei în corpul pompei. De asemenea, fiind imersate, ele nu au nevoie de amorsare.

Apa intră forțat în corpul pompei care doar o împinge spre exterior. Nu mai există aspirație, ca la pompele de suprafață, prin urmare sunt mai eficiente, transportând apa pe distanțe mult mai lungi.

Pompe de suprafață

Sunt, de regulă, pompe destinate unei adâncimi mai mici. Pompele de suprafață nu sunt scufundate, ci sunt proiectate să funcționeze la suprafață, spre a oferi aceleași beneficii utilizatorilor – colectarea și transmiterea apei către consumatori.

Sunt folosite de regulă pentru scoaterea apei dintr-un rezervor sau o fântână deschisă, și reprezintă soluția cea mai facilă și rapidă pentru folosirea apei la grădină. Sunt modele de mici dimensiuni, au o eficiență ridicată și sunt folosite des în mediul rural.

Adâncimea de absorbție pentru pompa de suprafață este importantă în alegerea tipului de pompă de care ai nevoie. Ai la dispoziție pompe de mică adâncime și pompe de adâncime mai mare.

Pompele de mică adâncime nu pot să se amorseze, adică să aspire apa, la adâncimi mai mari de 10 m.

La pompele de mai mare adâncime, datorită unor parametri îmbunătățiți (puterea motorului electric, numărul de turbine), distanța de aspirație poate fi mai mare. Cu toate acestea, pompele de mare adâncime funcționează corect doar dacă se respectă condiții stricte pentru diametrele țevilor, numărul de coturi, etanșeitatea perfectă a îmbinărilor.

De aceea, datorită  posibilelor disfuncționalități, recomandabile pentru distanțele mai mari de absorbție și de refulare sunt pompele submersibile.

Pompele de suprafață necesită o protecție suplimentară la îngheț și consumă energie suplimentară, deoarece apa mai întâi trebuie absorbită din puț în corpul pompei și apoi pompată de turbină către locul de destinație.

Cum alegi pompa de apă potrivită

Pentru a alege cea mai potrivită pompă pentru tine și nevoile tale trebuie să ții cont de acești factori principali:

  • scopul utilizării;
  • sursa de captare a apei și adâncimea la care se află aceasta sursă;
  • debitul pompei – calculează exact numărul de consumatori simultani, pentru a afla care este debitul real;
  • presiunea, care se calculează în funcție de debit;
  • materialul din care este confecționată pompa;
  • distanța până la consumatori;
  • consumul de energie;
  • zgomotul produs de pompă.

Avantajele pompei de suprafață

În general trebuie spus că pompele de suprafață reprezintă cel mai eficient mod de a accesa rapid cantități mari de apă. Dar să cunoaștem în detaliu și alte avantaje:

  • nu sunt situate în apă, ceea ce înseamnă că sunt foarte ușor accesibile pentru repararea sau înlocuirea unor piese;
  • sunt ușor de manevrat și de portat;
  • utilizatorii le pot verifica periodic starea de funcționare;
  • pot fi operate facil și sunt confecționate din materiale din plastic, sunt rezistente și nu se defectează ușor;
  • au costuri reduse de instalare și operare ulterioară, montarea fiind făcută întotdeauna de specialiști.

Alege pompe de suprafață și alte accesorii pentru îngrijirea grădinii tale, astfel încât să poți îngriji spațiul verde, florile, arbuștii și copacii într-un mod simplu și agreabil, fără efprt și fără teama unor costuri mari cu apa pe care o utilizezi la udarea plantelor.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Câte mașini noi vinde Dacia în Europa? Sandero și Duster, preferatele cumpărătorilor

Dacia este compania autohtonă aflată pe primul loc în topul exporturilor. Dar câte mașini vinde în Europa și care...

FAN Courier, afaceri de aproximativ 280 milioane euro și 2.000 de lockere în 2024

FAN Courier încheiat anul 2024 cu afaceri de 1.385 miliarde lei (aproximativ 280 milioane euro), în creștere cu 12,5%...