Ce sunt API-urile?

Cei mai mulți dintre noi nu suntem chiar ași atunci când vine vorba despre tehnologie sau soluții IT, asta e realitatea.

Poate că nici măcar nu știm ce este un firewall și cum securizează rețeaua. De programare nici nu mai amintesc. Și totuși, chiar și cei atehnici își doresc soluții simple de operare a aplicațiilor. Aici intră în scenă API-ul. Află din cele ce urmează ce este și cum îl poți folosi! 

Ce înseamnă API? 

API este un acronim și se referă la Application Programming Interface. Pe românește, o Interfață de programare a aplicațiilor este un software care permite comunicarea dintre doua aplicații. Chestii comune și simple precum folosirea unei platforme sociale, trimiterea unui mesaj sau verificarea detaliilor din diverse aplicații presupun utilizarea unui API. 

La baza funcționării API-urilor stau diverse instrumente, rutine și protocoale care identifică modalitatea de integrare a unui software și cum poate funcționa împreună cu un altul. Pe scurt, API-ul acționează precum un traducator de limbaje. Nu în ultimul rând, un API poate fi utilizat și drept component al interfeței grafice a utilizatorului. 

Cele mai bune API-uri de pe piață fac parte din soluțiile de business deoarece oferă elemente de construcție ce pot fi utilizate fără alte modificări. Astfel, poți economisi timp și poți implementa o platformă fără a realiza o muncă mult prea dificilă. Ca programator nu vei fi nevoit să scrii la fel de mult cod, iar coerența dintre aplicațiile destinate aceleiași platforme va fi sporită. Și da, API-urile sunt folosite și pentru a controla accesul la resurse, atât hardware, cât și software. 

Ce tipuri de API există?

La momentul actual există o multitudine de API-uri pentru site-uri web, sisteme de operare sau chiar aplicații. Așa cum spuneam și mai sus, aceste resurse pot fi utilizate atât de hardware, cât și de diverse aplicații de sistem. În majoritatea cazurilor, sistemele de operare oferă programatorilor și API-uri cu ajutorul cărora să scrie aplicații care vor fi compatibile cu mediul de operare. Printre exemple se numără: 

  • Programe folosite pentru operarea driverelor instalate în sistem, programe ce permit folosirea funcțiilor dispozitivelor respective;
  • Programe care rulează transferuri de date, cel mai evident exemplu fiind acțiunea de copy-paste. 

Același principiu este valabil și în cazul programelor care comunica între ele. De exemplu, o multitudine de aplicații web furnizează accesul la servicii prin intermediul unui set de reguli bine împământenite de comunicare. 

De ce sunt API-urile importante? 

Am lăudat până acum API-urile, dar haide să vedem și cum pot fi ele folosite mai exact și de ce sunt atât de importante! 

Ușurează munca dezvoltatorilor 

Pe scurt, treaba unui API este să ofere soluții facile și scurtături pentru dezvoltatori. De exemplu, dacă în cadrul aplicației tale dorești să afișezi mai multe pagini web în browser, nu va fi nevoie să-ți creezi propriul browser de la zero, ci doar să implementezi un API pentru a încorpora aceasta funcționalitate în aplicația ta. Același principiu va fi folosit pentru filmulețe, fotografii, text și așa mai departe. 

Oferă securitate 

În epoca în care aproape totul se bazează pe soluții cloud, cum pot API-urile să ofere mai multă securitate? Principiul de bază este unul suficient de simplu: în momentul în care vrei să transmiți date de pe telefon către server, de exemplu, datele tale nu sunt de fapt niciodată transmise în mod complet. De asemenea, datele de pe server nu vor fi niciodată complet transferate către telefonul tau. Ambele dispozitive partajează doar informațiile necesare și comunică exclusiv cu pachete mici de date. 

Gestionează accesul la resurse

Și acest punct este legat oarecum de securitatea IT deoarece, pe lângă acordarea accesului la funcții software pe care o aplicație le poate utiliza, un API te va anunța atunci când un program încearcă să-ți acceseze datele. Nu de puține ori diverse site-uri vor încerca să utilizeze un API de localizare pentru a determina unde ești. Un API îți va oferi posibilitatea de a permite sau refuza solicitarea site-ului de a-ți afla locația. Prin aceeași metodă se poate restricționa și accesul la camera foto a telefonului. 

Dacă mai ai și alte întrebări legate de aplicații și API-uri, apelează la ajutorul specialiștilor! 

- Publicitate -

Vrei să-ți achiziționezi o locuință modernă? Cum să finanțezi schimbările majore?

Achiziționarea unei locuințe moderne este un obiectiv important pentru mulți dintre noi, dar poate părea o provocare financiară semnificativă....

Piața criptomonedelor, scădere puternică a capitalizării totale în august

În august 2024, piața criptomonedelor a resimțit o scădere cu 13,1% a capitalizării bursiere totale, influențată de preocupările macroeconomice...