Decizia aiuritoarea a guvernului de a închide piețele acoperite a stârnit revoltă în rândul producătorilor sau micilor comercianți și opoziție fermă din partea tuturor actorilor politici care nu sunt parte PNL.
Cu toate acestea, guvernul pare decis să ducă până la capăt această decizie. Money Buzz! a încercat să centralizeze, din local, toate deciziile privind cele mai importante piețe regionale.
Piețe volante la Brașov
Începând de luni, Piaţa Tractorul, tronsonul 1 al Pieţei Dacia, Piaţa Bartolomeu şi Hala de la Star vor fi închise. Pentru a asigura accesul braşovenilor la legumele şi fructele comercializate de producători, vor fi amenajate pieţe volante.
Producătorii autohtoni vor avea la dispoziţie câte o tarabă într-o zonă amenajată în zona pietonală din proximitate sau în parcarea din faţa pieţei.
O singură piața nu va fi afectată de această decizie, Piaţa Astra. Mai mult, toate magazinele cu acces din pieţele acoperite rămân deschise.
Pieţele Obor şi Cremeniţa din București se mută în aer liber
Pieţele Obor şi Cremeniţa îşi vor muta imediat activitatea în aer liber, iar pentru Gemeni și Delfinului, Primăria Sectorului 2 caută soluții.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat că municipalitatea bucureşteană va amenaja pieţe volante şi spaţii deschise suplimentare, pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli să-şi vândă marfa, dar fără a da detalii.
Piața Centrală din Piatra Neamț se mută la cort
Activitatea din Piaţa Centrală urmează să fie suspendată de luni, 9 noiembrie, având în vedere că se desfăşoară într-un spaţiu închis.
Pe terenul din faţa Pieţei Centrale vor fi amplasate 10 corturi unde îşi vor desfăşura activitatea 20 de comercianţi de produse lactate şi ouă. Tot aici vor fi comercializate, în pavilioane individuale, produse de panificaţie şi apicole.
În zona din spatele pieţei se vor monta, până la sfârşitul săptămânii viitoare, patru corturi de câte 60 de metri pătraţi, unde îşi vor desfăşura activitatea producătorii de legume şi fructe.
Până atunci, aceştia vor putea desfăşura activităţi de comerţ la tarabele care vor fi amplasate în zona respectivă.
În Constanța se închid trei piețe, restul rămân funcționale
Începând de luni, 9 noiembrie, se suspendă temporar activitatea comercianţilor din pieţele agroalimentare Tomis III, Tic-Tac şi Cireşica.
Vor rămâne deschise pieţele agroalimentare Brotăcei, Nicolae Filipescu, I.L. Caragiale şi târgul engros de pe centura rutieră Constanţa-Ovidiu.
Piaţa Griviţa se va redeschide după ce va fi înlăturată sticla din tâmplăria de aluminiu pentru a se asigura condiţiile de funcţionare şi vânzare la tarabe, cu respectarea normelor sanitare.
La Craiova, cea mai mare piață se mută în parcare
Piața Centrală din Craiova își închide halele în care se comercializează produse agroalimentare. Producătorii și comercianții își vor vinde produsele sub cerul liber, în parcare.
Piața de la Gară se închide, la fel și cea din Craiovița Nouă. Nu sunt afectate piețele în care comercializarea produselor se face deja în spații deschise.
Toate piețele din Arad, deschise
Toate pieţele de legume-fructe din Arad vor rămâne deschise, pentru că au şi mese exterioare în jurul halelor, iar unde acestea nu există vor fi amplasate.
Pentru producătorii de carne şi lactate, care vindeau doar în spaţii închise, se caută soluţii împreună cu Direcţia de Sănătate Publică.
Cele două piețe din Târgu Jiu nu se închid
Cele două piețe agroalimentare din municipiul Târgu Jiu rămân deschise în continuare. Acestea sunt acoperite și nu sunt închise cu panouri de protecție.
Piețele din Giurgiu rămân deschise
Pieţele din Giurgiu vor rămâne deschise, se va renunţa la unii pereţi, acoperişurile vor fi rabatate, iar spaţiile destinate pieţelor volante vor fi mărite.
Mai mult, zilnic vor fi spălate suprafeţele interioare şi pardoseala cu detergent special, iar operaţiunea de spălare va fi urmată de dezinsecţie cu substanţe biocide prin pulverizare.
Piața din Sfântu Gheorghe va rămâne deschisă
Piaţa agroalimentară din Sfântu Gheorghe va funcţiona în continuare, aceasta desfăşurându-şi activitatea în spaţiu deschis, însă în buticuri va putea intra doar câte un singur cumpărător.
Proteste la Slatina și Pitești
Câteva zeci de persoane au protestat, luni dimineaţă, în faţa sediului Instituţiei Prefectului Argeş din Piteşti, faţă de măsura închiderii unor pieţe agroalimentare.
La Slatina, prefectul Florin Homorean a fost luat la rost de pieţari pentru măsura stupidă luată de Guvernul Orban.
Oamenii s-au declarat nelămuriţi de decizia privind închiderea pieţelor, având în vedere că cea mai mare piață din oraș, Piaţa Zahana, are condiţii similare cu un supermarket.
„Piaţa Zahana are termoscanare, la fel ca un supermarket! Dacă asigurăm distanţarea între noi şi dăm şi acele geamuri jos, nu înţeleg care ar fi diferenţa faţă de un supermarket”, a spus un comerciant pentru Reporter 24.
Articol în curs de actualizare