Cărțile ar trebui să reprezinte baza educației și dezvoltării copiilor. Simplul fapt că părinții le citesc povești celor mici contribuie la îmbogățirea vocabularului și abilităților de comunicare. Cu atât mai mult, școlarii pot descoperi, prin intermediul cărților, concepte, lumi noi și un izvor nesfârșit de informații utile. Află care sunt multiplele roluri ale volumelor pentru copii și de ce sunt recomandate.
Ce rol au cărțile în viața copiilor?
Lectura are un rol important în procesul de învățare și de dezvoltare a multor abilități, în special în timpul copilăriei. Vocabularul, imaginația, gândirea critică și empatia sunt doar câteva dintre exemple. Iată mai multe detalii despre principalele avantaje ale cărților pentru copii.
- Stimulează imaginația și creativitatea
Lumile fantastice sunt ideale pentru a-i încuraja pe cei mici să își dezvolte imaginația și creativitatea. Dacă ești în căutare de astfel de povești fascinante, îți recomandăm câteva cărți pentru copii scrise de Ioana Nicolaie. Spre exemplu, „Ferbonia” este mai mult decât o aventură captivantă pentru tinerii cititori. Mai exact, Campionatul de Năzăreli descris de scriitoare este un îndemn pentru exersarea și premierea imaginației.
În plus, ilustrațiile din cărțile pentru copii au rolul de a dirija și de a stimula simțul imaginației, al creativității și, de asemenea, al curiozității. Cu fiecare pagină citită, cei mici își pot crea imagini și scenarii pe baza desenelor vizualizate și a informațiilor parcurse anterior.
- Dezvoltă gândirea și ajută în procesul de învățare
Un mod simplu de a învăța este din experiențele altora, iar cititul poate fi considerat un stimulent pentru îmbunătățirea capacității de analiză și sinteză, gândirii critice și nu numai. Indiferent că sunt cărți de ficțiune, biografice sau din altă categorie dedicată copiilor, acestea grăbesc procesul de acumulare și de trecere a informațiilor prin propriul filtru.
Două exemple diferite de cărți care pot stimula gândirea și învățarea sunt: „Spionul KME”, de Ioana Nicolaie, cu ilustrații de Sidonia Călin – poate dezvolta, printre altele, capacitatea de deducție – și „Ghid de călătorie în Sistemul Solar, tot ce trebuie să știi despre vacanțele spațiale”, de Olivia Koski și Jana Grevich – pentru copii pasionați de această latură.
- Îmbunătățește abilitățile sociale și cele de comunicare
Situațiile prin care trec personajele, dialogurile sau povestirile din viața reală îi pot ajuta pe copii să se descurce mai bine într-un context social. Prin lectură, tinerii cititori își pot analiza și înțelege propriile sentimente, învață cum ar trebui să se comporte în societate, ce obiceiuri trebuie evitate, care este limbajul potrivit în funcție de context ș.a.
Mai mult, cărțile reprezintă o punte de legătură între copii sau între generații diferite. În timp ce „Vertijia”, de Ioana Nicolaie poate fi un subiect de discuție între colegii de școală, „Aventurile lui Tom Sawer”, de Mark Twain are mai multe șanse de a trezi amintiri plăcute atât pentru nepoți, cât și pentru părinți sau bunici.
De ce sunt recomandate cărțile pentru copii?
Limbajul pe înțelesul celor mici, ilustrațiile, temele abordate, personajele deosebite – toate acestea se află printre principalele motive, pe lângă cele prezentate mai sus, pentru care sunt recomandate cărțile pentru copii.
Este indicat să induci copiilor iubirea față de cărți încă de la o vârstă fragedă, prin lecturarea poveștilor. De asemenea, implică-i pe cei mici în alegerea volumelor, astfel încât să citească genuri și teme de interes pentru ei.