Ce prevede planul de 1,2 miliarde euro al României pentru gestionarea deșeurilor

Dacă proiectele vor fi de succes și rata de reciclare a deșeurilor de ambalaje ar trebui să crească în România, până la începutul anului 2026, la 70%

România va avea la dispoziție până în 2026, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, un buget de 1,2 miliarde euro pentru managementul tuturor tipurilor de deșeuri. Dacă proiectele vor fi de succes și rata de reciclare a deșeurilor de ambalaje ar trebui să crească în România, până la începutul anului 2026, la 70%, potrivit unei analize Clean Recycle.

Până în toamna anului 2024 sunt prevăzute să fie construite 565 centre de colectare, în comunitățile cu până la 50 de mii de locuitori, pentru deseuri voluminoase sau periculoase, inclusiv ambalaje provenite din domeniul construcțiilor.

În jurul blocurilor din marile orașe, vor fi instalate aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate, subterane, pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere și de ambalaje.

De asemenea, peste doi ani, țara noastră ar trebui să aibă șapte noi centre integrate de colectare a tuturor deșeurilor, împărție pe regiuni și 26 de stații de reciclare.

În acest moment, România se află pe penultimul loc în rândul statelor din Uniunea Europeană privind reciclarea ambalajelor, cu o rată de 44,6%, succedată doar de Malta, potrivit datelor Eurostat.

Pentru a ne atinge țintele impuse de Bruxelles, în fiecare an 1 milion de tone de deșeuri de ambalaje trebuie să ajungă la stațiile de reciclare, potrivit estimărilor Asociației OIREP Ambalaje.

CITEȘTE ȘI: Dove va folosi sticle din plastic 100% reciclat

- Publicitate -

România are un stoc total de retail modern de peste 4,3 milioane metri pătrați

În prezent, România are un stoc total de retail modern de peste 4,3 milioane de metri pătrați, din care...

Kingfisher, proprietarul Brico Depot, deschide un hub tehnologic în Cluj-Napoca

Kingfisher, compania internațională de bricolaj care deține B&Q, Screwfix, Castorama și Brico Depot, deschide un hub tehnologic la Cluj-Napoca,...