Tot mai multă lume îndrăgește preparatele vegetariene datorită proprietăților pe care le au. Popularitatea stilului de alimentație vegană a fost în creștere continuă în ultimul timp, iar la nivel global se estimează că aproximativ 70% din populația lumii fie va renunța complet la carne, fie va reduce consumul acesteia.
De fapt, conform ultimelor statistici indicate de Research & Markets din 2019, piața de produse vegane este estimată să atingă 31,4 mld. $ în 2026, în creștere față de 2018 când a atins 14,2 mld. $. Doar la noi în țară, vânzările de produse vegane au crescut de 40 de ori anul trecut, comparativ cu 2017, potrivit Foodpanda, una dintre cele mai importante platforme de livrare din România.
Adoptarea unui stil vegetarian și trecerea către planuri de alimentație fără carne sunt opțiunile alese de generațiile mai tinere, care acordă atenție stilului alimentar și au în vedere aspecte ce țin de impactul asupra mediului sau de bunăstare a animalelor. Multă lume renunță însă la preparatele cu carne în favoarea celor vegetariane nu doar pentru că le asigură aportul de nutrienți și de vitamine necesar, dar și pentru că acest regim este recomandat în cazul anumitor probleme de sănătate, de exemplu diabetul.
O masă vegetariană trebuie să includă proteine și grăsimi, iar cei care adoptă acest tip de alimentație aleg să le consume pe cele vegetale în defavoarea celor de origine animală. Într-o dietă vegetariană trebuie să se regăsească într-un raport echilibrat atât proteine, cât și carbohidrați sau grăsimi esențiale de calitate.
Iată ce preparate nutritive și hrănitoare poți consuma dacă optezi pentru o dietă vegană sau dacă alegi să mănânci de post în anumite perioade din an, și mai ales ce poți comanda de la un Fast Food, dacă ești vegetarian.
- Salată cu cinci ingrediente, cu măr ras, morcovi și țelină rase, sfeclă roșie și un strop de ceapă roșie tăiată foarte mărunt, asezonată un un strop de lămâie și ulei.
- Salată hummus, delicioasa și hrănitoarea pastă de tahini cu năut, ce poate fi servită cu lipie arăbească și aromată cu ierburi și condimente precum za’atar sau sumac.
- Burger vegan, cea are în compoziție fasole și ceapă roșie, castravete murat, salată verde, ardei roșu copt, pătrunjel, boia roșie și muștar.
- Curry cu linte și spanac, un preparat foarte hrănitor, sățios și sănătos, potrivit pentru o după-amiază rece de iarnă.
- Ciorbă de legume, o încântare pentru simțuri, cu morcovi, ceapă, țelină, ardei capia, varză și leuștean.
- Sarmale ”burdușite” cu ciuperci, alternativa la varianta clasică de sarmale cu carne, ce păstrează același gust dar conține champignoane, hribe, morcov și ceapă tocate mărunt, orez și nuci.
- Pizza cu roșii, vinete și anghinare, sau orice variantă de pizza vegetariană cu legumele preferate.
- Buritto cu tofu, adică tortilla proaspătă din făină de grâu, tofu marinat și gătit la plită, fasole și orez sau cartofi prăjiți.
- Quesadilla cu fasole, adică o variantă mai proaspătă și mai crocantă, ușor rumenită, a lipiei mexicane tortilla, având în compoziție și fasole neagră, sos de brânză, sos de roșii coapte și sos salsa verde.
- Budincă de piersici cu chia, un desert care încântă simțurile, foarte ușor și delicat.
- Plăcintă de casă cu mere, un desert tradițional românesc ce amintește de gustul copilăriei de acasă sau de la bunici.
După cum observi, mâncarea vegetariană este extrem de variată și poate satisface cele mai pretențioase gusturi. În același timp este sănătoasă și conține vitamine și nutrienți pentru o alimentație echilibrată.
Dacă ești amator de mâncare gătită și dorești o masă rapidă, acasă sau la birou, în timpul zilei, comandă mâncare tradițională românească în Constanța prin aplicația Food Panda, sau încearcă un meniu exotic, ca să te bucuri de toate deliciile culinare pe care le oferă bucătăria vegană.