Firmele care desfășoară pe teritoriul UE activități de import-export care depășesc o anumită sumă sunt obligate să furnizeze un raport statistic privind fluxurile comerciale în interiorul Uniunii Europene.
Companiile și persoanele fizice înregistrate în scopuri de TVA sau care expediază și/sau recepționează bunuri trebuie să înceapă raportarea imediat ce valoarea fluxurilor depășește pragul stabilit. Ocompanie specializată poate să realizeze raportarea în numele unei firme, cel puțin o dată pe lună, pentru fluxurile comerciale din luna precedentă. Termenul limită este stabilit de autoritatea națională competentă din fiecare țară din UE.
Conform legislației europene publicate pe site-ul Europa.eu, pragurile de la care raportarea devine obligatorie sunt stabilite anual de fiecare stat membru al UE (de obicei în ultimul trimestru) și se aplică pe tot parcursul anului calendaristic ce urmează. Pragurile pentru exporturi și importuri ar putea fi diferite.
Statul membru stabilește un prag care se aplică pentru un anumit an calendaristic. În cazul în care importurile/exporturile firmei dvs din anul anterior au depășit pragul respectiv, se raportează acest lucru începând cu luna ianuarie a anului în curs.
Este posibil să fiți nevoit să raportați mișcările de produse către și dinspre țările UE în care nu se află sediul companiei dumneavoastră.
O firmă care oferă doar servicii transfrontaliere care nu includ circulația transfrontalieră a mărfurilor nu va fi nevoită să raporteze în baza sistemului Intrastat.
Praguri de scutire pentru statele membre conform europa.eu :
Rapoartele lunare Intrastat includ:
- numărul de TVA
- perioada pentru care completați declarația
- direcția fluxului comercial: ieșire sau intrare
- codul de 8 cifre al produsului din nomenclatura combinată
- codul țării UE de expediere/de destinație
- valoarea bunurilor – fără TVA și accize
În anumite cazuri, s-ar putea să vi se ceară anumite informații suplimentare, cum ar fi condițiile de livrare prevăzute de contract (de ex., EXW, CIF, FOB) sau modul de transport (de ex., maritim, rutier, feroviar).
Numărul EORI
Operatorii economici care derulează operațiuni de import-export pe teritoriul Uniunii Europene trebuie sa dețină obligatoriu un cod unic pentru operațiuni vamale, codul EORI. Pentru detalii ce privesc obținerea codului EORI, se poate apela numărul de telefon 0754 474 556. Pentru a obține codul EORI rapid și fără bătăi de cap, așteptăm actele necesare la adresa: [email protected].
Societatea noastră se ocupă de redactarea cererii și de depunerea dosarului dumneavoastră la Direcția Generală a Vămilor. Veți primi codul EORI prin e-mail în aproximativ 1-2 zile lucrătoare de la depunerea cererii și veți putea începe imediat activitatea de import-export.