Legislaţia în vigoare impune anumite categorii de persoane fizice care pot deţine arme şi muniţiile aferente. De asemenea, o persoană fizică trebuie să întrunească anumite condiţii pentru a putea deţine şi manevra o armă. La rândul lor, armele se împart în diferite categorii, stabilite în funcţie de criteriile de departajare.
Tipuri de arme
Arma este reprezentată de orice dispozitiv care odată pus în funcţiune, determină aruncarea unuia sau mai multor proiectile, amestecuri incendiare, gaze nocive sau substanţe explozive. O armă de foc este orice tip de armă portabilă prevăzută cu ţeavă, care prin acţiunea unui combustibil de propulsie, poate arunca alice, gloanţe sau proiectile. Conform regimului juridic, există arme interzise, respectiv cele aflate în dotarea organelor de apărare şi siguranţă, arme letale, concepute pentru a omorî sau răni, şi arme neletale, al căror scop este acela de a evita efectul letal. Din punct de vedere al structurii şi formei acestora, există arme scurte, respectiv pistoalele a căror ţeavă nu depăşeşte 30 centimetri, iar lungimea totală nu poate fi mai mare de 60 de centimetri, şi arme lungi, denumite puşti. În funcţie de principiul de acţionare, există arme automate, care se încarcă automat şi trag o serie de mai multe cartuşe, semiautomate, acestea reîncărcându-se automat dar neavând capacitatea de a trage o serie de mai multe cartuşe prin apăsarea continuă pe trăgaci. Tot în funcţie de principiul de acţionare, există arme cu repetiţie, care se reîncarcă manual după fiecare foc tras, şi arme cu o singură lovitură, respectiv cele fără încărcător. Tot în categoria armelor sunt încadrate şi cele cu aer comprimat sau cu gaze sub presiune. În funcţie de destinaţia pentru care au fost concepute, există arme militare, de pază şi apărare, arme de tir, de vânătoare, de autoapărare, utilitare, de agrement, arme cu tranchilizante, de panoplie, de colecţie, de recuzită sau arme vechi.
Ce impune deţinerea unei arme
Orice doreşte să procure o armă, este obligat prin lege să deţină o autorizaţie în acest sens. Obţinerea permisului de armă se face raportat la legislaţia în vigoare şi impune respectarea câtorva condiţii foarte stricte. Vârsta, starea fizică şi psihică, cazierul, istoricul juridic, precum şi toate datele deţinute de organele competente, sunt esenţiale în obţinerea permisului de deţinere şi manevrare a unei arme. De asemenea, deţinerea unei arme impune urmarea unui instructaj specific acreditat.
Cum se păstrează o armă?
Conform legii 295/2004, deţinătorul unei arme şi a dreptului de a o folosi, are obligaţia de a păstra muniţia şi arma în condiţii de maximă securitate, astfel încât să oprească accesul la armă al persoanelor neautorizate. În primul rând, arma se va păstra la locaţia declarată în permisul de armă. Muniţiile şi armele se depozitează în dulapuri prevăzute cu încuietori separate, astfel încât arma şi muniţia să nu se afle în acelaşi compartiment. Pentru cei interesaţi, o variantă foarte sigură de păstrare a armelor o reprezintă modelele de dulapuri de arme de la Safemag. Sunt realizate din oţel, deţin sisteme de închidere sigure, şi pot fi fixate în podele sau în pereţi, conform prevederilor legale aflate în vigoare.