Ce implicații fiscale are transferul unei afaceri de familie între generații

Studiul KPMG Private Enterprise Global Family Business Tax Monitor a comparat implicațiile fiscale generate de transferul unei afaceri de familie în 54 de țări și teritorii.

Raportul evidențiază, de asemenea, cum pandemia COVID-19 poate crește presiunea exercitată asupra familiilor în anii următori.

Astfel, în cazul transferului unei afaceri în valoare de 10 milioane de euro, dintre cele 54 de țări incluse în studiu, 14 țări prevăd  un impozit pe moștenire (SUA aplică în acest caz un impozit pe avere), în timp ce 16 țări impun un impozit pe donație (gift tax) pentru transferul  afacerii în timpul vieții.

Dintre cele 10 țări cu PIB-ul cel mai mare, care au fost incluse în studiu, șase (Brazilia, Canada, Franța, Germania, SUA, Marea Britanie) percep impozit atât pe moștenire, cât și pe donație, în timp ce patru (China, India, Italia și Rusia) nu impun niciun impozit în acest sens.

Alte impozite, precum impozitul pe câștigul de capital sau pe veniturile persoanelor fizice sunt aplicate în anumite jurisdicții.

În România, potrivit prevederilor fiscale actuale, sumele sau bunurile (inclusiv acțiunile în afacerea transferată) primite de membrii familiei din noua generație, cu titlu de moștenire ori donație nu reprezintă venituri impozabile (unele taxe pot aparea în cazul transferului proprietăților imobiliare, dar care nu sunt parte din business).

Totuși, ar trebui analizate implicațiile fiscale în toate jurisdicțiile cu posibil impact (spre exemplu, în cazul în care membrii familiei sunt rezidenți fiscal în alte state sau afacerea este extinsă în mai multe teritorii).

Deși există facilități fiscale în multe jurisdicții, care pot reduce costul fiscal total în cazul transferului afacerii, multe dintre acestea au intrat sub lupa autorităților, prin urmare, familiile trebuie să fie pregătite pentru o posibilă diminuare sau anulare.

MAI MULTE | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BANI |

De exemplu, în SUA, familiile care își transferă afacerea beneficiază în prezent de facilități fiscale pentru proprietăți și donații de până la pragul de 10 milioane USD ajustat anual cu rata inflației (rezultând un prag de 11,58 milioane USD pentru anul 2020).

Această facilitate este în vigoare până în anul 2026, dar există posibilitatea să fie modificată sau eliminată.

Facilități fiscale sunt și în Marea Britanie, însă există deja propuneri de modificare sau eliminare a acestora. Planificarea fiscală legată de transferul afacerii trebuie să facă parte dintr-un proces mai amplu privind succesiunea către noua generație.

- Publicitate -

O bună parte din români folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal

Un procent de 40% dintre românii din mediul urban folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal, iar 28% la...

Dimitrie Pompeiu, zona de birouri cea mai căutată în primul trimestru din 2024

După primele 3 luni ale anului curent sectorul de birouri din București înregistrează o creștere în cea ce privește...