În magazinele de specialitate sau direct de la producători poți să cumperi din România o gamă largă de elevatoare auto pentru toate buzunarele. Dar dacă ești un mecanic auto cu experiență, știi că cel mai important lucru în alegerea unui nou utilaj nu este prețul, ci funcțiile pe care acesta ți le oferă.
În mare, elevatoarele auto nu diferă foarte mult unele de celelalte. Toate au fost create pentru a îndeplini un singur mare scop: acela de a eleva automobilele de la sol în vederea unei depanări sau revizii mai facile. Pe de altă parte, în funcție de structura lor, despre fiecare dintre ele se poate spune că are mici particularități care îl fac special. Iar la alegerea alegătorului potrivit pentru o afacere, este vorba tocmai de aceste mici particularități care face diferența.
Câte tipuri de elevatoare există pe piață și de unde pot fi ele achiziționate?
Primul elevator inventat vreodată funcționa asemănător cu un scaun de frizer, rotind mașina de jur împrejur, la 360 de grade, pentru a o ridica de la sol. Cu timpul însă, elevatoarele auto au evoluat și cu toate că încă se găsesc pe piață elevatoare ca cele care erau folosite acum aproape 100 de ani, cele mai populare modele de la ora actuală sunt următoarele:
- elevatoarele auto pentru vulcanizări;
- elevatoarele auto de tip platformă;
- elevatoarele auto de tip foarfecă;
- elevatoarele auto cu două coloane;
- elevatoarele auto cu patru coloane;
- elevatoarele auto de direcție.
Toate aceste șase tipuri de elevatoare auto enumerate în lista de mai sus pot fi achiziționate la prețuri avantajoase, online, din magazinul eqp.ro. Prețul diferă în funcție de tipul de elevator preferat, dar pentru a putea face o alegere de care să fii pe deplin mulțumit, trebuie să te gândești mai întâi în ce scop vrei să folosești elevatorul în care investești.
Ce fel de elevator auto să alegi în funcție de nevoi?
Pentru clienți cu mașini mici, de familie
Dacă atelierul pe care îl conduci este vizitat doar de clienți cu mașini mici, de tip sedan sau break, un elevator cu o putere de ridicare foarte mare pur și simplu nu-și justifică investiția. În cazul tău, un elevator de tip platformă sau foarfecă special creat pentru vulcanizări este mai mult decât suficient pentru a-ți îndeplini cu succes datoria față de clienți și a-i ajuta să plece de la tine cu problemele rezolvate. Un astfel de elevator este destul de limitat ca și funcții și nici nu poate ridica automobilele până la înălțimi impresonante, dar pentru schimbarea anvelopelor și alte operații de rutină este mai mult decât suficient.
Pentru clienți cu mașini mari, de tip SUV
Dacă în rândul clienților care frecventează atelierul tău se numără și multe persoane cu mașini mari, de tip SUV, atunci un elevator puternic, cu două coloane este cel mai potrivit pentru afacerea ta. Un astfel de utilaj greu ocupă destul de mult spațiu în interiorul unui atelier auto și necesită fixare în pământ. Dar pe de altă parte, costă puțin și are o putere foarte mare de ridicare, depășind în general forța elevatoarelor de tip foarfecă de același preț.
Pentru a face ordine în atelier
Există o mulțime de elevatoare mobile pe care le poți muta dintr-un loc în altul în funcție de spațiul disponibil în atelier. Dar mai practice decât acestea sunt elevatoarele de tip foarfecă ce se pot îngropa în pământ și care atunci când nu sunt utilizate formează o zonă plană, la nivel cu podeaua. Trebuie să ai mare grijă la modul lor de montare și să verifici dacă betonul atelierului tău se potrivește cu cel recomandat de producătorul elevatorului pe care îl deții. Dar ordinea și curățenia de care beneficiezi în urma investiției nu se compară cu acest efort minim.
Pentru a parca două automobile unul sub altul
Știai că există elevatoare auto care se pot folosi pentru parcarea a două automobile unul sub altul? Este vorba de elevatoarele auto cu patru coloane, puternice și sigure, ce pot fi văzute în special în parcările subterane unde se dorește a se profita la maxim de spațiile de parcare.
Pentru a regla direcția roților
Reglajul direcției roților se poate face în mai multe moduri. Dar cel mai sigur este cu ajutorul unui elevator auto de tip foarfecă, cu funcții speciale și sisteme de blocare pentru a facilita această operațiune.