Accesarea de credite bancare sau nonbancare este un proces cu care mulți români se intersectează, iar nevoia de specialiști care să se asigure nu numai că îndeplinesc condițiile, ci și că își duc la bun sfârșit solicitările și că reușesc să acceseze produsele dorite este în continuă creștere.
Băncile și instituțiile financiare nonbancare au nevoie de astfel de specialiști pentru a-și susține activitatea, iar cerințele necesare pentru un astfel de post pot fi destul de specifice.
Există numeroase oferte de locuri de muncă și poți consulta ofertele disponibile în această perioadă la care poți aplica, mai ales dacă întrunești cerințele menționate de angajatori.
Ce face un analist de credite
Analistul de credite poate lucra fie pentru clienți de tip persoană fizică, fie pentru clienți de tip persoană juridică (companii mai mari sau microîntreprinderi). Principalul obiectiv al acestor specialiști este să se asigure că potențialii clienți îndeplinesc condițiile pentru acordarea de credite.
Analistul de credite este persoana care preia, analizează şi determină gradul de conformitate al unei cereri de creditare. Poziţia poate fi de analist de credite persoane juridice sau fizice. Ca specializări, te poți ocupa de credite imobiliare, credite de nevoi personale, credite pentru dezvoltarea afacerilor.
Activitatea analistului de credite este una complexă şi de mare responsabilitate, principiile ce guvernează munca sa în procesul analizei fiind circumscrise principiilor generale ale activităţii de creditare, şi anume: prudenţa (limitarea riscului de credit în funcţie de nivelul expunerii), destinaţia creditului, planificarea creditului (limitarea creditului în cadrul unor plafoane stabilite şi controlate la nivelul instituţiilor financiar-bancare), garantarea creditului şi rambursarea creditului la scadenţă.
Printre responsabilitățile principale ale unui analist de credite se numără:
- Verificarea documentației de credit;
- Analiza financiară a clienților care solicită finanțare;
- Analiza operațiunilor de creditare din punct de vedere al riscului și prezentarea recomandării asupra solicitărilor de finanțare pentru clienții IMM;
- Propunerea de finanțare și prezentarea dosarului comitetului de credit;
- Urmărirea încadrării solicitărilor în normele băncii, în normele/regulamentele BNR și în procedurile interne de creditare ale IFN-ului;
- Contribuirea la implementarea și actualizarea politicilor și procedurilor interne referitoare la activitatea de creditare și risc de creditare;
- Urmărirea permanentă a contractelor de creditare împreună cu departamentul de back office.
De ce cunoștințe ai nevoie pentru acest job
Pentru a profesa ca analist de credite, ai nevoie de abilități analitice excelente, precum și de abilități de rezolvare a problemelor, atenție la detalii, planificare și organizare. Acestea te ajută să iei decizii cât mai bune, bine informate și fundamentate, atunci când vine vorba de acordarea de credite persoanelor fizice sau juridice. Există anumite standarde ocupaționale pentru practicarea acestei meserii.
De asemenea, pentru a realiza cu succes un astfel de rol, multe instituții cer experiență în activitatea de creditare (analiză, risc de creditare, aprobare) de cel puțin doi ani. Pentru a dobândi experiență, poți începe ca angajat într-o bancă pe o poziție de analist junior de credite. Ca studii necesare, ajută să ai studii în domeniul finanțelor, contabilității, economiei sau comerțului.
Dacă lucrezi ca analist de credite pentru domeniul corporate, ai nevoie și de cunoștințe solide despre sectorul IMM (business/financiar) privind legislația, produsele și serviciile financiare.
În plus, e important să ai cunoștințe solide de limba engleză, abilități bune de operare PC, dar și abilități bune de comunicare și relaționare interpersonală. Este un mare plus dacă ești orientat către munca în echipă și dacă ai destulă rezistență la stres.
Pentru a dobândi mai multă experiență profesională în acest domeniu, începe prin a lucra într-o bancă precum ofițer bancar sau analist junior de credite. Ca evoluție în carieră, poți să devii, ulterior, manager de credite, analist senior de credite.