Ce este tăierea cu plasmă și când este necesară

Plasma este considerată cea de-a patra stare de agregare a materiei după, starea lichidă, solidă și cea gazoasă. De această dată este vorba de gaz încărcat cu electricitate, care atinge temperaturi ce pot ajunge chiar și la 18.000 de grade.

Datorită acestei proprietăți, plasma este folosită sub forma unui jet incandescent pereu debitarea materialelor metalice, care sunt topite sub acțiunea temperaturilor ridicate.

Ce este tăierea cu plasmă

Metoda despre care tocmai am amintit se numește tăiere cu plasmă și este considerată un procedeu conex sudurii. Mai exact, dacă prin sudura cu plasmă se lipesc materialele metalice prelucrate,  prin procedura de tăiere cu plasmă, acestea se separă sau se decupează.

Ambele proceduri se realizează cu ajutorul aparatelor de sudură cu plasmă, care sunt de mai multe tipuri, însă au caracteristicile de bază similare.

Așadar, tăierea cu plasmă peste o procedură de debitare a materialelor din metal, cu ajutorul unui jet de gaz ionizat care atinge temperaturi ridicate datorită electricității.

Cum funcționează un aparat de tăiere cu plasmă

Scopul dispozitivului este acela de a genera jetul de plasmă și a permite utilizarea acestuia cu precizie pe suprafața prelucrată. Aparatul trebuie să fie conectat la o butelie cu un gaz plasmogen, adică un gaz bun conductor de electricitate. Cele mai des folosite gaze plasmogene sunt aerul comprimat, azotul, hidrogenul sau heliul.

Aerul este suflat cu presiune prin torța aparatului, care este prevăzută și cu un electrod ce generează un arc electric. Gazul se încarcă astfel cu energie electrică și devine incandescent, transformându-se astfel plasmă.

Jetul de plasmă este ghidat cu ajutorul torței pe suprafața materialului metalic prelucrat, care se topește sub acțiunea temperaturilor de mii de grade.

În ce situații se folosește tăierea cu plasmă

Se știe că există și alte metode pentru debitarea pieselor din metal, însă acestea nu dau întotdeauna rezultatele scontate în cazul anumitor materiale. Ne referim la piesele din oțel inoxidabil, cupru, aluminiu și alamă care se debitează mult mai rapid și mai precis cu ajutorul plasmei, în comparație cu alte metode de tăiere a metalelor.

Un mare avantaj îl constituie și faptul că aceste metale sunt buni conductori de electricitate, ceea ce contribuie la creșterea gradului de eficiență a acestei proceduri.

Cum alegi aparatul potrivit

Spuneam că există mai multe tipuri de aparate pentru tăierea cu plasmă, fiecare adaptat pentru materiale cu anumite caracteristici. De aceea, pentru a face alegerea potrivită trebuie să ții cont de următoarele criterii:

  • Grosimea materialului debitat – cu cât materialul prelucrat este mai gros, cu atât amperajul aparatului trebuie să fie mai mare. Așadar, ia în considerare grosimea cea mai mare a plăcilor de metal pe care le vei tăia cel mai des cu ajutorul aparatului.
  • Viteza de tăiere – dacă ai nevoie de un astfel de aparat pentru un atelier profesional, unde se debitează frecvent materiale din metal, acesta trebuie să asigure și o tăiere cât mai rapidă chiar și în cazul pieselor cu grosimi mari. Și în acest caz, amperajul este un detaliu important, pentru că un aparat cu un amperaj mare va tăia mai rapid orice fel de piesă.
  • Gradul de portabilitate – aparatele de sudură cu plasmă diferă și ca dimensiune, unele dintre ele fiind ușor de purtat pe umăr, altele având nevoie de un cărucior sau de o platformă cu roți pentru a fi mutate. Dacă știi că vei folosi aparatul în spații sau în locuri diferite, este important ca acesta să fie cât mai ușor de transportat  oriunde ai nevoie de el. De asemenea, ține cont și de spațiul disponibil din atelier, iar dacă acesta nu este foarte generos, e bine să alegi un aparat cu dimensiuni mai mici.

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre tăierea cu plasmă. Totuși nu iți recomandăm să te grăbești să le pui singur în practică, ci să apelezi mai întâi la ajutorul cuiva mai experimentat.

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...