Gonartroza este o boală degenerativă care se instalează la nivelul articulațiilor. Ea se mai numește și osteoartrită și este determinată de degenerarea cartilajului care în stadii avansate poate fi distrus complet, ducând la deformarea articulației din care acesta face parte.
În majoritatea cazurilor în care există un genunchi afectat, sunt șanse mari ca ambii să dezvolte în final gonartroză.
Printre primele semne ale apariției gonartrozei se numără modificarea structurală a cartilajului. Această modificare se produce la nivel molecular și determină schimbarea consistenței cartilajului prin apariția unor fisuri microscopice. În timp, organismul răspunde instinctiv la diminuarea / măcinarea cartilajului prin creșterea masei osoase în zonele periferice ale articulației afectate.
Din ce cauze poate apărea gonartroza?
Cel mai important factor de risc care determină apariția gonartrozei este greutatea excesivă. Persoanele supraponderale sau obeze pot dezvolta mai ușor gonartroză decât persoanele cu o greutate normală.
De asemenea, gonartroza este o boală des întâlnită și la sportivii de performanță. În special cei care joacă sporturi de contact cum ar fi fotbal sau rugby și se lovesc puternic la genunchi, pot dezvolta gonartroză.
Nu în ultimul rând, gonartroza mai poate fi determinată și de tulburări metabolice, dezechilibre hormonale, boli inflamatorii precum artrita sau reumatismul, suprasolicitarea fizică pe o perioadă mai lungă de timp, anomalii genetice sau tulburări endocrine.
Vârsta joacă și ea un rol important în dezvoltarea acestei boli întrucât gonartroza este mai des întâlnită în rândul persoanelor vârstnice decât la tineri.
Care sunt simptomele gonartrozei?
Durerea din timpul mișcării este unul din primele semnale care ar trebui să te ducă cu gândul la gonartroză. Persoanele care suferă de gonartroză acuză dureri articulare intense și pentru a evita apariția lor, încearcă să limiteze activitatea fizică ce determină mișcarea articulațiilor afectate.
Pe măsură ce avansează, gonartroza poate determina dureri și în timpul momentelor de repaus și mai apoi, se poate recunoaște și prin modificarea aspectului articulației al cărui contur devine deformat și îngroșat.
Există și simptome mai ușoare pe care pacienții le trec inițial cu vederea, dar care la fel ca și durerea, sunt un semnal de alarmă. De exemplu, din cauza gonartrozei poți întâmpina o oarecare dificultate atunci când încerci să flexezi sau să extinzi un genunchi afectat.
De asemenea, poți observa o ușoară inflamație, roșeață sau o temperatură mai crescută în zonele afectate, chiar din stadiul inițial al bolii.
Nu trebuie să ignori nici dacă observi că articulațiile tale sunt mai rigide dimineața deoarece și acesta poate fi un semn de gonartroză.
În prima fază, procesul degenerativ cauzat de gonartroză afectează doar cartilajul articulaților, uzându-l prematur. Dar, cu timpul, acest proces de distrugere poate conduce la dezvoltarea în exces a țesutului osos din zona afectată și pierderea elasticității încheieturii.
Din păcate, durerea, care este și cel mai simplu de recunoscut simptom al gonartrozei, apare doar în stadii avansate, lucru pentru care mulți pacienți amână prima vizită la doctor mult timp după instalarea bolii.
Durerea cauzată de gonartroză apare în special atunci când pacientul depune efort și suprasolicită articulațiile afectate, dar pe măsură ce boala avansează, ea se poate instala în mod permanent.
Specialiștii pot apela la mai multe modalități pentru a depista gonartroza și de aceea, cel mai indicat este să faci o vizită la medic imediat ce descoperi primele semne ale bolii.
Se poate vindeca gonartroza fără intervenții chirurgicale?
Gonartroza este o boală foarte gravă, care îți poate schimba pentru totdeauna stilul de viață într-un mod negativ. Dar vestea bună este faptul că ea se poate vindeca, mai ales dacă este descoperită din timp. În cele mai grave cazuri, specialiștii pot recomanda tratamente chirurgicale, dar înainte de a-ți pune toate speranțele în lama bisturiului, merită să încerci și tratament gonartroza non-invaziv, la o clinică de specialitate.
Dacă suferi de gonartroză sau crezi că suferi de această boală, poți solicita o programare la centrul litherapy.ro pentru un consult de specialitate. Cu cât acționezi mai repede, cu atât șansele tale de vindecare completă sunt mai mari așa că trebuie să te gândești mereu că fiecare zi contează.