Ce efecte determină boala parodontală?

Știai că aproximativ 90% din români suferă de boală parodontală? Igiena orală realizată necorespunzător reprezintă principala problemă care dezechilibrează sănătatea dentară.

Parodontoza reprezintă o problemă dentară ce implică o evoluție în timp și fără dureri la nivelul structurii dinților. Însă, boala parodontală odată instalată, afectează lent țesuturile acestora.

Majoritatea pacienților ignoră simptomele incipiente ale parodontozei, ei apelând la medicul stomatolog în momentul în care aceasta se află într-un stadiu critic, cu risc major de edentație.

Care sunt primele semne ale bolii parodontale?

În prima fază, semnele instalării parodontozei constau în sensibilitatea crescută a gingiilor, inclusiv inflamarea lor și apariția sângerării în momentul efectuării periajului. Ulterior, această sensibilitate se accentuează pe fondul plăcii bacteriene și a tartrului depus pe smalțul dinților.

În această etapă inițială, aceste simptome pot fi ameliorate, fiind soluționată problema dentară cu ajutorul unor igienizări profesionale (spre exemplu detartraj dentar, periaj profesional etc.), efectuate de medicul stomatolog.

Dacă în această fază incipientă, simptomele sunt trecute cu vederea, ele se agravează, bacteriile deteriorând din ce în ce mai mult zona gingivală. Astfel, se alcătuiesc punguțe cu puroi, determinând totodată și apariția mirosului neplăcut.

Ulterior, acestea se amplifică, structura dintelui fiind din ce în ce mai afectată, pacientul confruntându-se cu infecții și dinți mobili. Acest lucru conduce și la tulburări ale sistemului digestiv. Lipsa dinților va îngreuna semnificativ procesul de masticație.

Cu alte cuvinte, pe măsură ce parodontoza avansează, pacientul se confruntă cu mai multe probleme dentare. Pe lângă, aceste afecțiuni, pacienții se confruntă și cu probleme de natură psihologică, mai precis stimă de sine diminuată, dorința de a sta retras, chiar complexe care pot conduce la stări de anxietate.

Ce tratament se recomandă în cazul bolii parodontale?

În situația în care pacientul se află într-o fază severă a acestei afecțiuni, tratamentul acestuia este unul complex, fiind necesare: o curățare dentară profesională, tratamente ale canalului radicular și alte proceduri chirurgicale. Important de conștientizat este faptul că aceste tratamente au ca scop oprirea avansării bolii parodontale.

În funcție de stadiul parodontozei și starea de sănătate generală a pacienților sunt stabilite tratamentele necesare pentru împiedicarea dezvoltării acesteia. În cazul pierderii dinților cauzate de boala parodontală avansată, tehnologia dentară din prezent oferă posibilitatea recăpătării zâmbetului cu ajutorul tratamentelor moderne cu implant dentar.

Tratamentul cu implant dentar este în prezent soluția cea mai sigură de înlocuire a dinților lipsă. Însă, important de menționat este faptul că acest tratament este unul reușit în condițiile în care țesuturile care formează parodonțiul sunt refăcute, evoluția bolii parodontale fiind oprită.

Concluzii

Boala parodontală este una care se dezvoltă în timp, generând multiple afecțiuni dentare și nu numai. Identificată în stadiul inițial, aceasta poate fi soluționată prin intermediul procedurilor de igienizare dentară profesională.

Dar, în cazul în care simptomele parodontozei devin din ce în ce mai severe, sunt afectate în profunzime țesuturile care susțin dinții. În această situație, este prioritară stoparea acesteia, fiind necesare tratamente în vederea refacerii structurii dinților.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Câte mașini noi vinde Dacia în Europa? Sandero și Duster, preferatele cumpărătorilor

Dacia este compania autohtonă aflată pe primul loc în topul exporturilor. Dar câte mașini vinde în Europa și care...

FAN Courier, afaceri de aproximativ 280 milioane euro și 2.000 de lockere în 2024

FAN Courier încheiat anul 2024 cu afaceri de 1.385 miliarde lei (aproximativ 280 milioane euro), în creștere cu 12,5%...