Femeile generează aproape 60% din tranzacțiile din retailul românesc, iar segmentul 35-54 de ani domină consumul prin stabilitate financiară și orientare către produse de calitate, în timp ce familiile cu copii contribuie cu aproape 35% din vânzări, arată un studiu Footprints AI.
Femeile sunt responsabile în special pentru achizițiile de lactate și panificație, gestionând cumpărăturile esențiale pentru familii. În schimb, bărbații sunt dominanți în categoriile de băuturi alcoolice (bere, spirtoase) și gustări sărate.
Românii continuă să acorde prioritate produselor esențiale, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, zahărul și laptele, care domină coșul de cumpărături. Totuși, produsele premium câștigă teren, în special în mediul urban. Categorii precum panificația furnizată (9,45% din totalul vânzărilor) și gustările dulci (9,66%) se numără printre preferatele consumatorilor.
Carnea de porc și pui rămâne o categorie centrală în coșurile zilnice ale românilor, reprezentând împreună 48% din totalul consumului acestui segment (27% carne de porc și 21% carne de pui). În același timp, lactatele, precum iaurtul, sana și kefirul, au înregistrat o creștere semnificativă.
Gustările dulci și sărate reprezintă împreună 17,5% din volumul vânzărilor, iar băuturile alcoolice și tutunul reprezintă împreună 6,5% din totalul cheltuielilor gospodăriilor din România. Berea continuă să ocupe un loc semnificativ, reprezentând aproape 8% din totalul vânzărilor.
Bucureștiul domină clasamentul național, cu 10,49% din volumul vânzărilor, urmat de Timișoara (7,23%) și Cluj-Napoca (4,58%). Regiunea Sud își consolidează poziția de lider național, contribuind cu 24,16% din vânzările totale realizate în România.
Românii își sincronizează achizițiile cu zilele de salariu, cele mai multe tranzacții fiind înregistrate în jurul zilelor de 5 și 20 ale lunii. Intervalul orar preferat pentru cumpărături este între 11:00 și 13:00, când predomină cumpărăturile planificate.
Românii alocă peste 27% din bugetul gospodăriei pentru alimente și băuturi nealcoolice, cel mai mare procent din Uniunea Europeană, conform Eurostat. La nivelul UE media este de puțin peste 17%.