Ce concentrație de alcool are romul?

Romul este una dintre băuturile spirtoase care fascinează deopotrivă cunoscătorii și persoanele ce abia încep să exploreze lumea lichiorurilor și a distilatelor fine. Pentru unii, el evocă imagini cu insule tropicale, legende piraterești și seri memorabile pe plaje exotice. Pentru alții, romul este componenta esențială dintr-un cocktail savuros, care creează o atmosferă plină de viață în orice bar.

Dar aproape întotdeauna ochiul ne ajunge și la mențiunea despre concentrația de alcool (în mod uzual exprimată în procente de volum, % vol. sau ABV – Alcohol By Volume). Concentrația de alcool ne oferă indicii despre tăria băuturii și, implicit, despre impactul pe care îl va avea asupra papilelor noastre gustative. Dar nu numai atât.

Cunoaștere, diversitate și experiențe

Nu mai este suficient că un anumit brand este popular, ci vrem să cunoaștem informații despre producție, sursa ingredientelor și caracteristicile tehnice ale băuturii. Această cerință de transparență și informare se aplică și în cazul romului, unde cumpărătorul își dorește să înțeleagă de ce un rom are 37,5% alc. vol., altul are 40% și de ce unele sortimente pot ajunge chiar la 50% sau 60% alc. vol.

Dacă în urmă cu câteva decenii rafturile magazinelor erau dominate de câteva branduri astăzi avem acces la o paletă impresionantă de romuri: romuri light, dark, spiced, premium, single cask, romuri cu adaos de arome exotice și în ediții limitate, fiecare cu procente de alcool diferite.

Ce influențează concentrația de alcool?

Procesul de producție al romului reprezintă un factor-cheie în determinarea concentrației finale de alcool. În mare, romul se obține prin fermentarea melasei (sau a sucului de trestie de zahăr), urmată de distilare. Aparatele de distilare pot fi de tip “pot still” (alambic tradițional) sau “column still” (coloană de distilare), iar fiecare metodă produce un distilat cu anumite caracteristici organoleptice și cu un anumit nivel de alcool. De regulă, distilarea scoate la iveală un produs foarte puternic, chiar peste 70% alc. vol., însă acest distilat este adesea redus cu apă purificată pentru a atinge tăria dorită înainte de îmbuteliere.

Timpul și condițiile de învechire în butoaie de stejar pot influența și ele ușor gradul alcoolic, căci evaporarea (“partea îngerilor”) are loc pe parcursul anilor. Dar brandurile pot opta să-și comercializeze romul la diverse concentrații pentru a-și păstra stilul; de pildă, un brand recunoscut pentru romurile cu 40% alc. vol. (cum este cazul Rom Diplomatico de pe finebar.ro) va rămâne constant în această zonă, în vreme ce alt brand preferă 43%, 45% sau chiar 50% alc. vol. pentru a accentua anumite note de gust.

Intervalul concentrației de alcool la rom

Una dintre cele mai comune întrebări este: “Care este concentrația standard de alcool pentru rom?” În Uniunea Europeană, limita legală minimă pentru rom este 37,5% alc. vol. Prin urmare, majoritatea produselor de pe rafturile magazinelor pornesc de la această valoare și pot ajunge până la 40% alc. vol. sau puțin peste. Multe branduri de renume internațional își îmbuteliază romul la 40%, considerând acest nivel echilibrul dintre gust, aromă și tărie.

Există însă și excepții. Unele romuri spiced (condimentate) pot fi îmbuteliate la 35% alc. vol. (în anumite regiuni, cu statut de băutură spirtoasă aromatizată), așa cum și “overproof rums” pot depăși chiar și 50% alc. vol. Astfel de sortimente sunt cunoscute pentru intensitatea lor și sunt populare pentru cocktailuri spectaculoase. Ba mai mult, unele branduri oferă romuri cu 57%, 60% sau chiar 75,5% alc. vol. – acestea din urmă fiind categorisite adesea drept “151 proof”, mai ales în sistemul de măsură american.

Dacă alegi un rom pentru a-l savura simplu s-ar putea să te orientezi spre unul cu o concentrație între 37,5% și 45% alc. vol., care să-ți ofere echilibru între tărie și aromă; dacă intenționezi să faci un punch, un cocktail sau să impresionezi cu un “flaming cocktail”, un “overproof rum” ar fi o opțiune interesantă, dar trebuie precauție, dat fiind conținutul ridicat de alcool.

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...