Pentru obţinerea unui credit de 32.000 de euro trebuie să aveţi un venit de cel puţin 500 de euro. Rata pentru returnarea acestei sume porneşte de la 250 de euro/lună.
Condiţiile obţinerii unui credit s-au înăsprit în ultimii doi ani, iar în momentul de faţă contractarea unui împrumut de la o bancă este destul de dificilă, aşa că trebuie să ştiţi ce condiţii trebuie să îndepliniţi şi câţi bani puteţi obţine cu salariul pe care îl aveţi.
Reprezentanţii 4points au reunit o echipă de brokeri bancari cu vânzători de apartamente şi case şi împreună au analizat în ce măsură cererea şi oferta de pe segmentul rezidenţial se întâlnesc. Analiza a încercat să estimeze care este valoarea creditelor bancare care pot fi obţinute pentru achiziţia de locuin e cu un anumit nivel al salariului, respectiv ce se poate cumpăra cu aceşti bani. Pentru toate ofertele făcute a fost luat în calcul un credit ipotetic pe 30 de ani, cu un grad de îndatorare de minimum 31%.
Cel mai mic salariu luat în calcul este de 500 euro
Pentru analiză s-a luat în calcul ca cel mai mic salariu unul de 500 de euro. Cele mai multe bănci oferă, pentru acest salariu, un credit care variază în jurul sumei de 32.000 euro. Asta înseamnă o rată lunară de 250 euro. Unele bănci vor oferi însă o sumă mai mică din cauza faptului că preferă ca potenţialul client să rămână cu o sumă mai mare din venituri după plata ratei lunare, pentru că astfel el trăieşte mai bine şi nu întârzie cu restituirea împrumutului.
32.000 euro poate părea o sumă imposibilă pentru a cumpăra un apartament, însă există oferte pe piaţă, atât din categoria locuinţelor nou construite, cât şi din blocurile vechi. Este vorba în principal despre garsoniere, în general cu suprafeţe mici. Dacă sunt construite în ansambluri noi, atunci ele se situează cel mai probabil în zonele periferice ale Capitalei.
Pentru un salariu de 1.000 de euro, respectiv de 4.300 lei/lună, băncile sunt în general dispuse să acorde un credit de circa 76.000 de euro. Din nou, această sumă depinde atât de cumpărător, cât şi de bancă, pentru că rata lunară pentru 76.000 euro este de 650 euro, ceea ce înseamnă că potenţialul client rămâne cu doar 350 euro pe lună pentru a trăi. În condiţiile în care clientul obişnuia să trăiască înainte de acest credit cu 1.000 euro pe lună, probabil că va fi foarte greu pentru el să îşi ajusteze modul de viaţă la 350 euro/lună. În consecinţă, unele bănci ar putea alege să ofere un împrumut mai mic.
76.000 euro este o sumă care permite alegerea dintr-o multitudine de oferte, chiar în zone bune, cu acces facil la mijloace de transport în comun.
“În momentul de faţă, majoritatea clienţilor accesează creditul Prima Casă (85-90% din clienţi). Noi ne facem treaba repede, mă refer la trimiterea documentelor proprietăţii către bancă etc. Creditele cu Prima Casă sunt puţin mai dificile deoarece sunt implicate mai multe părţi – vânzător, client, bancă, fond de garantare, oficiul de cadastru, notar. Dosarul poate să stea mai mult la bancă dacă întârzie oficiul de cadastru sau poate sta mai mult la fond”, spune Nimrod Zvik, director de marketing Be Igloo.
“Clienţii care vin cu banii în mână sunt excepţii. Aproape toată lumea care cumpără acum, la fel ca şi în anii trecuţi, cumpără cu credit. Durează mai mult întregul proces, se complică lucrurile pentru toată lumea, dar până la urmă, este o problemă de răbdare. Totul se rezolvă. Pentru un credit ipotecar, durata este de 25-30 de zile, iar în cazul Prima Casă, timpul creşte până la 45 de zile”, a spus Andrei Rusu, director Vission House.
Cu un venit de 2.000-3.000 de euro deja îţi poţi cumpăra o vilă de lux
La un venit de 2.000 euro, banca ar fi dispusă să asigure un credit de circa 167.000 de euro, bani cu care pot fi alese cu uşurinţă fie apartamente mari situate în oraş sau la periferie, fie o casă pe pământ.
O ultimă categorie luată în calcul este cea în care sunt incluşi clienţii cu salarii de 3.000 euro. Acest salariu, fie individual sau cumulat pe familie, permite contractarea unui credit de la 255.000 euro cu o rată lunară de 1.800 euro.
Şi de data aceasta, suma acordată depinde atât de client, cât şi de bancă. În acest caz, banca poate alege să ofere chiar o sumă mai mare şi să crească rata lunară până la 2.000 euro. Aceştia sunt clienţii high-class, care pot alege dintr-o gamă foarte largă de locuinţe.
“Atunci când suma de care dispui se apropie de 300.000 de euro, poţi găsi chiar o vilă în Cotroceni sau la Unirea, de exemplu. De asemenea, poţi cumpăra un apartament de înaltă calitate în orice zonă bine cotată. Pentru o asemenea sumă, orice agent imobiliar care se ocupă de acest segment îţi poate oferi o locuinţă care să satisfacă exigenţe înalte”, declară Ştefan Niţă, de la Luxury International.
MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESS| ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |