Ce boli poate ascunde vorbitul în somn?

Vorbitul în somn sau somnilocvia, nu pare să fie o problemă căreia, să îi acordăm atenție prea mare sau pentru care să ne ingrijoram.

Totuși, aceasta poate ascunde boli neurologice grave, precum boala Parkinson, care poate fi depistată în urma unui consult la neurologie la o clinica de specialitate cum este si clinica de neurologie din Timisoara, Profilaxia. 

Somniocvia este un tip de parasomnie, care este cunoscută sub denumirea de ”vorbit în somn”. Aceasta se manifestă printr-un comportament anormal în timpul somnului precum producerea unui limbaj incoerent sau indescifrabil sau strigăte.  Aceasta se poate regăsi atât la adulți cât și la copii, fiind  mai frecvent întâlnită în rândul bărbaților și al copiilor. 

Vorbitul în somn se poate manifesta la anumite persoane de mai multe ori în cadrul unui singur ciclu de somn sau o singură dată. 

Care sunt posibilele cauze ale vorbitului în somn?

Nu s-au găsit motivele pentru care uneori, unele persoane vorbesc în somn. În special pentru că persoanele care manifesta somniocvia nu au și alte boli care ar putea vea un rol în acest sens. 

Cu toate că vorbitul în somn nu este considerată o tulburare în sine, care ar putea dăuna individului, vorbitul în somn, se poate manifesta în anumite perioade de stres acut, oboseala sau privare de somn, depresie, abuz de substanțe alcoolice, droguri sau febră. 

Anumite studii, au demonstrat faptul că persoanele care suferă de boala Parkinson sunt mult mai predispuse să experimenteze tulburări ale somnului REM, ceea ce implică coșmaruri, o trăire intensă a viselor, mișcări bruște sau violente și scoaterea de sunete, în timpul somnului. 

Cercetările arată că și persoanele  care suferă de tulburări de stres post-traumatic sau alte afecțiuni psihiatrice sunt mai predispuse în a manifesta vorbitul în somn, cu o frecventă mai ridicată. 

Vorbitul în somn, este frecvent întâlnit în rândul copiilor iar episoadele scad, cu înaintarea în vârstă. 

Simptomele somnilocviei

Vorbitul în somn este asociată de cele mai multe ori cu tulburările de somn și adeseori aceasta se manifestă alături de acestea precum cosmarurile, somnambulismul și apneea. Dar și tulburările depresive pot duce la somnilocvie.  SImptomele pot depinde de gravitatea tulburării. 

Simptomele somnilocviei:

  • Vorbitul în somn (neclar sau sunete);
  • Inconștiența sau imposibilitatea de a-și aminti de aceste episoade la trezire;
  • Trezirea bruscă, însoțită de confuzie. 

Când ar trebui să mergi la medic?

Vorbitul în somn nu trebuie să te îngrijoreze atât timp cât acestea sunt scurte și nu se repetă. Însă atunci când aceste episoade se repetă sau sunt urmate de gesturi violente inconștiente sau de somnambulism, este indicat să soliciți sfatul unui medic de la profilaxia.ro. 

Somnilocvia ușoară este reprezentată de episoade de vorbit în somn, o dată pe săptămână sau mai puțin. 

În cazul somnilocviei moderate, episoadele au loc, mai des de o dată, pe săptămână. 

În somnilocvia severă, episoadele au o frecventă mare, adică, în fiecare noapte. 

În cazurile de somnilocvie cronică, episoadele de vorbit în somn se pot manifesta chiar pe parcursul întregii vieți. 

În cazul în care acesta nu este cronică, nu este nevoie de tratament. În cazurile în care viața de zi cu zi îți este afectată,  sau experimentezi somnolență în timpul zilei dar observi și performanțe scăzute în activitățile zilnice, atunci este recomandat să te adresezi unui medic.

- Publicitate -

1 din 7 români consideră că deșeurile de plastic din natură au devenit o problemă majoră

Deșeurile din plastic aruncate în natură – în păduri, ape sau pe marginea drumului – sunt considerate una dintre...

Românii au nevoie de o sumă mai mare decât salariul mediu anual mediu ca să-și permită o mașină SH

După analizarea piețelor de mașini second hand din 23 de țări europene, s-a constatat că, în medie, este nevoie...