Ce aduce nou Prima Casă 3

Guvernul a decis ca programul Prima Casa să continue şi în 2011, cu garanţii de 200 mil. euro

Guvernul a decis, ieri, ca programul „Prima Casă” să continue şi în acest an, cu acelaşi nivel al cuantumului garanţiei de stat, în limita unui plafon total de garanţii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat în luna iulie pentru a doua parte a anului. Plafonul garanţiilor care pot fi emise în 2011, de 200 milioane euro, reprezintă diferenţa neutilizată la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului „Prima Casă” în anii 2009-2010.

Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, la postul public de radio, că programul „Prima Casă” va continua şi în acest an în limita unui plafon de garanţii de 200 milioane euro, care va fi suplimentat la momentul epuizării.

Ce aduce nou Prima Casă 3

Persoanele care vor lua credite Prima Casă vor pune însă conturile curente drept gaj în favoarea băncii, vor avea posibilitatea să solicite modificarea valutei, reeşalonarea sau rescadenţarea împrumutului, iar condiţia privind asocierea a şapte beneficiari pentru construcţia de ansambluri va fi eliminată.

„Se introduce o garanţie suplimentară prin instituirea în favoarea băncii a unui gaj pe conturile curente ale împrumutatului, de natură să protejeze interesele tuturor părţilor implicate în acordarea şi garantarea creditului, pentru cazurile în care s-ar institui popriri asupra conturilor clienţilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului hotărârii de guvern care modifică normele de implementare a programului.

Garanţia are ca scop prevenirea situaţiilor în care s-ar pune poprire pe conturi pentru stingerea datoriilor către alţi creditori, ceea ce le-ar pune în situaţia să nu poată plăti ratele. De asemenea, pentru a se evita trecerea la restanţă a creditelor şi executarea garanţiei, va exista posibilitatea de reeşalonare, rescadenţare sau de modificare a valutei creditelor acordate, în conformitate cu normele interne de creditare ale finanţatorilor, sub rezerva verificării de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a menţinerii condiţiilor de eligibilitate a programului, precum şi a menţinerii valorii garanţiei acordate iniţial fiecărui beneficiar în cadrul programului şi obţinerii acordului FNGCIMM.

Coplătitorul poate ceda locuinţa către celălalt beneficiar

Proiectul mai prevede că în situaţia în care beneficiarul are în proprietate cote-părţi din locuinţă şi intenţionează să achiziţioneze restul de cote-părţi, respectiv dacă imobilul a fost achiziţionat în cadrul programului de doi beneficiari şi unul renunţă din diferite motive, cum ar fi divorţul, se stabileşte posibilitatea de preluare în proprietate exclusivă prin cedarea de către unul dintre coplătitori a creditului şi locuinţei în favoarea celuilalt.

O altă modificare se referă la faptul că tot mai mulţi beneficiari ai locuinţelor construite prin programele ANL doresc să achiziţioneze aceste locuinţe prin programul Prima Casă, astfel că este necesar ca, în locul antecontractului de vânzare-cumpărare, aceştia să prezinte finanţatorilor documentele specifice programelor ANL.

Nu se mai pot asocia 7 beneficiari

Totodată, în cazul cumpărării de locuinţe scoase la licitaţie de către ANAF în cadrul executării silite, pentru recuperarea valorii de executare a garanţiilor, beneficiarii vor prezenta finanţatorilor în locul antecontractului de vânzare-cumpărare, documentele specifice procesului de licitaţie. În plus, va fi eliminată şi condiţia de asociere a unui număr de şapte beneficiari pentru construirea de ansambluri de locuinţe. Potrivit noilor reglementări, aceştia vor desemna un reprezentant care va gestiona relaţia cu finanţatorul şi care va îndeplini formalităţile prealabile obţinerii autorizaţiei de construire pentru ansamblul de locuinţe în care fiecare dintre beneficiarii asociaţi deţine o singură locuinţă.

Creditele prin „Prima Casă” au o rată a dobânzii EURIBOR la 3 luni plus maximum 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR la 3 luni plus maximum 2,5%. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

- Publicitate -

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud devine ATAC Hiper Discount

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud, situat pe bulevardul 1 Decembrie 1918, devine ATAC Hiper Discount by Auchan. Unitatea comercializează...

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...