CBRE a analizat evoluția segmentului serviciilor de administrare a proprietăților, în ultimii ani, în România. Tendința este de creștere semnificativă a procentului de externalizare pe acest segment.
„Inițial, pe piața locală administrarea proprietăților se realiza exclusiv prin resurse interne. Pentru CBRE, primul segment care a spart gheața în România, în 2013, a fost retailul, prin Sun Plaza, care a apelat la noi pentru serviciile de închiriere, de administrare financiară, marketing și tehnice, pentru administrarea generală a proiectului, inclusiv executarea, modificarea și monitorizarea contractelor. Printre marii proprietari de centre comerciale care au decis să predea suprafețe mari în administrarea departamentelor specializate ale consultanților i-aș aminti, pe lângă S Immo cu Sun Plaza, pe clienții noștri VIVO!, la nivel național, sau Felicia Shopping Center din Iași. Principalul motiv care a favorizat acest fenomen este nevoia de eficientizare a costurilor prin utilizarea unor echipe multidisciplinare experimentate și a unor furnizori competitivi. Pentru un dezvoltator este mai complicat să constituie echipe interdisciplinare, care se bucură de know how, experiență, training și resurse asigurate de rețeaua CBRE, capabile să dirijeze un proces complex cum este administrarea unui centru comercial sau a unei clădiri de birouri”, explică Luiza Moraru, Coordonator al Diviziei de administrare a proprietăților imobiliare a CBRE, pentru regiunea Europei Centrale și de Est.
Orientarea spre externalizare se simte și pe piața clădirilor de birouri, unde s-a remarcat o evoluție spectaculoasă în ultimii trei ani. În timp ce 24% dintre proiectele de clădiri de birouri livrate în anul 2015 apelau la externalizarea serviciilor de administrare a proprietăților, 57% adoptau acest mod de lucru în 2016.
Anul 2017 a marcat un nou salt: aproape 80% din spațiile de birouri beneficiau de serviciile companiilor specializate în domeniu. Dezvoltarea pieței de administrare a proprietăților de către consultanți specializați, pe segmentul clădirilor de birouri, prezintă o evoluție constant ascendentă:
- În anul 2015, stocul de spații noi de birouri s-a situat la 73.000 m2, din care 17.700 m2, reprezentând 24%, au apelat la externalizarea serviciilor de administrare a proprietăților;
- În 2016 au fost livrați 294.000 m2 de spații de birouri, din care 167.300 m2 (57% din suprafața totală) au fost administrați de echipe externe;
- Anul 2017 a marcat apropierea de maturizare a acestui segment: din totalul de 123.000 m2 de spații de birouri finalizate, 79%, reprezentând o suprafață de 97.300 m2 , au fost trecuți în administrare externă.
„Creșterea cererii pentru administrarea externă a proprietăților reprezintă un fenomen îmbucurător și un semn de maturizare a pieței imobiliare locale. Utilizarea de servicii profesioniste crește calitatea activității și scade costurile, generând economii semnificative pentru proprietar și o experiență îmbunătățită pentru chiriași și beneficiari. Eficientizarea și transparența proceselor zilnice sunt o consecință directă a externalizării serviciilor de administrare. CBRE are un departament specializat în administrare de proprietăți încă din 2013 și cred că unul dintre marile noastre atuuri este uriașa experiență din rețea, de care beneficiem. Avem mii de colegi în toată lumea, al căror know-how am știut să-l valorificăm și să-l adaptăm pieței locale. În plus, CBRE investește masiv în tehnologie dedicată proceselor de administrare a clădirilor. Am achiziționat și dezvoltat aplicații și soluții software pentru a le putea oferi tuturor clienților cele mai bune servicii existente pe piață la ora actuală”, a adăugat Valeriu Toma, Deputy Head of Asset Services al CBRE Romania.
Potrivit reprezentanților CBRE, după segmentele de retail și spații de birouri, 2018 va fi anul sectorului industrial în ceea ce privește creșterea numărului de proiecte administrate extern.