Schimbarea si intretinerea curelei sunt pasi care dicteaza durata de viata a acesteia si performanta in timp. Cu cat este acordata mai multa atentie ingrijirii corecte a componentelor, cu atat ele vor rezista mai mult timp si vor functiona la parametri optimi. Chiar si asa, in multe cazuri, curelele se uzeaza prematur, ceea ce duce la defectiuni si costuri suplimentare de reparare.
Citeste mai departe articolul si afla principalele cauze ale uzurii premature, precum si sfaturi pentru a prelungi durata de viata a curelelor, indiferent de industria in care sunt utilizate.
Cauzele uzurii pentru curelele de transmisie
Uzura prematura a curelelor de transmisie este cauzata de mai multi factori, de la conditiile de lucru nepotrivite, la aliniamente si tensiuni incorecte. In randurile urmatoare, vom explica in detaliu factorii care afecteaza structura curelei, iar in cea de-a doua parte a articolului vom oferi sfaturi pentru a preveni aceste probleme.
Unul dintre cele mai intalnite cauze ale uzurii premature este aliniamentul incorect al curelei de transmisie. In functie de tipul acesteia, fie ca este o curea lata, dintata, trapezoidala, sau alt model, aliniamentul difera. Astfel, daca nu este realizat in mod corect, fortele sunt distribuite inegal, cureaua se deplaseaza lateral si poate sa alunece de pe roti sau sa functioneze instabil, ceea ce provoaca uzura prematura a suprafetei. In timp, un aliniamenit incorect va slabi structura curelei si ii va reduce eficienta.
Tensiunea spune si ea multe despre performanta generala a curelei. Pe de o parte, daca cureaua este prea intinsa si tensiunea este prea mare, va suporta o sarcina suplimentara, care duce la intinderea si deformarea materialului sau chiar craparea si ruperea curelei. Pe de alta parte, daca tensiunea este prea mica, cureaua va aluneca pe roti si va cauza frecare excesiva. Acest lucru duce la supraincalzirea si deteriorarea stratului exterior al curelei de transmisie.
Alt factor cu impact major asupra starii curelei este contaminarea. Uleiurile si alte lichide chimice patrund in suprafata curelei si degradeaza materialul. Daca este fabricata din cauciuc sau alt material sensibil la chimicale, aceste substante inmoaie si crapa structura curelei. De asemenea, praful sau alte particule abrazive actioneaza ca un smirghel si provoaca abraziune constanta pe suprafata curelei si rotile de transmisie. Ba mai mult, in cazul curelelor metalice, umiditatea accelereaza coroziunea.
Pe langa afectarea directa a curelei, contaminarea cu anumite substante poate cauza alunecarea acesteia, ceea ce ii reduce eficienta si ii creste temperatura de functionare. Cu alte cuvinte, cureaua se va deteriora mult mai rapid.
Cum pot sa eviti aceste cauze
Cu masurile preventive potrivite, durabilitatea si performanta curelei de transmisie va creste semnificativ. In continuare, iti vom explica cum poti evita uzura prematura a curelei.
In ceea ce priveste aliniamentul, cel mai indicat este sa il verifici periodic. Poti folosi rigle sau lasere de aliniament, ele te vor ajuta sa detectezi mult mai bine micile devieri care trec neobservate cu ochiul liber!
Atunci cand montezi cureaua, verifica pozitionarea ei, astfel incat sa fie asezata corect pe roti. Pana si cea mai mica deviere duce la uzura neuniforma, indiferent de tipul curelei. Daca cureaua oscileaza sau se misca lateral in timpul functionarii, inseamna ca aliniamentul nu este realizat corect!
Cat despre tensiune, aceasta trebuie sa fie intotdeauna in conformitate cu specificatiile producatorului. De obicei, sistemele de transmisie vin cu ghiduri de tensiune in functie de tipul de curea si aplicatie. La fel ca in cazul aliniamentului, tensiunea curelei variaza in timp, motiv pentru care trebuie sa o verifici periodic si sa o ajutezi atunci cand este nevoie. Exista echipamente speciale pentru masurarea tensiunii curelei, numite tensiometre, pe care le poti folosi pentru a te asigura ca tensiunea este exacta. De asemenea, poti utiliza un intinzator de curele, care mentine tensiunea constanta a curelei si reduce uzura prematura.
Mentinerea unui mediu curat si protejarea curelei pentru a nu intra in contact cu substante chimice ii va creste durabilitatea. Totusi, daca acest lucru este inevitabil, alege curele fabricate din materiale rezistente la chimicale. Mai mult decat atat, in mediile umede este recomandat sa utilizezi curele tratate special pentru a rezista la apa sau sa instalezi un sistem de protectie impotriva umiditatii.
Nu uita sa alegi o curea potrivita pentru sarcinile la care o vei utiliza. In caz contrar, suprasolicitarea curelei din cauza unor aplicatii mai mari decat cele pentru care a fost fabricata va duce la fortarea peste capacitatea sa si uzura prematura.
Ultimul lucru pe care il poti face pentru a evita uzura prematura a curelei este sa asiguri conditii optime de lucru. Curelele functioneaza cel mai bine intr-un interval specific de temperatura mentionata in specificatiile tehnice. Prin evitarea temperaturilor prea ridicate sau prea scazute, vei impiedica uzura acestora.
Daca acorzi atentie acestor recomandari si controlezi factorii de mediu, vei putea preveni deteriorarea elementelor structurale ale curelei si ii vei asigura o performanta ridicata pe termen indelungat.