Un nou loc de joacă se construiește în România în fiecare zi, arată o analiză a companiei IBC Focus.
Timiș (35), Cluj (33) și Sibiu (28) sunt județele în care se construiesc cele mai multe locuri de joacă, iar în București sunt în construcție 27 locuri de joacă.
După stadiul construcției, cele mai multe proiecte, aproape jumătate, sunt în faza de construcție (198) sau imediat premergătoare construcției. Circa o treime dintre locurile de joacă sunt în faza de proiectare (205) și autorizare (21).
Analiza IBC Focus nu a luat în calcul achizițiile directe făcute de diverse autorități pentru echipamente de locuri de joacă.
Conform SEAP, în ultimile 12 luni au fost identificate circa 100 de astfel de achiziții, iar valoric nu sunt reprezentative.
Statul ramane cel mai important investitor în crearea de locuri și spații de joacă pentru copii, în condițiile în care peste 80% din locurile de joacă monitorizate sunt cu finanțare de la stat.
Însă şi aici este o mențiune importantă. Aproape jumătate (45%) din locurile de joacă anunțate sunt create în cadrul grădinițelor, școlilor și creșelor. În general, aceste locuri de joacă nu sunt deschise publicului larg.
Astfel, puțin peste jumătate din locurile de joacă construite sunt în spații publice în care copiii pot avea acces neîngrădit.