Câte cereale a exportat Ucraina prin Marea Neagră și cum a influențat agricultorii locali

Până la începutul lunii martie 2023, mai bine de 23 milioane tone de cereale și alte produse alimentare din Ucraina au fost exportate prin Marea Neagră, conform datelor centralizate de Comisia Europeană.

De la semnarea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră, în 22 iulie 2022, 800 de nave cu cereale și alte produse alimentare au plecat din trei porturi ucrainene: Ciornomorsk, Odessa și Iujni/Pivdeni.

Aproape jumătate din încărcătură (49%) a fost cu porumb, cultura cea mai afectată de blocajele din silozurile de cereale ucrainene la începutul războiului (75% din cele 20 de milioane de tone de cereale depozitate).

Peste 65% din grâul exportat prin intermediul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră a ajuns în țări în curs de dezvoltare. Porumbul este exportat în proporții egale către țări dezvoltate și țări în curs dezvoltare.

Cum a afectat exportul de cereale din Ucraina producătorii români și bulgari

Conform unui reportaj DW, agricultorii din zona de frontieră a României cu Ucraina se plâng că afacerile le sunt stricate de importul de cereale ieftine din Ucraina și au ajuns să își vândă recoltele la prețuri dezavantajoase.

Și Forbes raporta că la nivelul lunii septembrie 2022, în România se înregistrau stocuri mari de cereale, care generau pentru fermieri atât costuri de depozitare, cât și de finanțare.

Aceeași situație se înregistrează și în Bulgaria. „Piaţa (grâului) s-a prăbuşit, depozitele sunt pline”, spune Dimitar Dimoitrov, citat de Agerpres.

Astăzi, producătorii de cereale bulgari au organizat proteste şi au cerut oprirea de urgență a importurilor de grâu din Ucraina. Ei spun că nu pot concura cu grâul ucrainian care este cu circa 30% mai ieftin.

De altfel, problema vine din faptul că cerealele ucrainiene nu sunt supuse acelorași reglementări ca cele produse în statele membre ale Uniunii Europene.

Mai mult, UE a suspendat anul trecut taxele vamale şi celelalte măsuri comerciale aplicabile importurilor din Ucraina, iar Comisia Europeană vrea să prelungească situația cu încă un an.

MAI MULTE | ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BUSINESS | ȘTIRI BANI |

CITEȘTE ȘI: Agricultura românească a scăzut cu aproximativ 15% în 2020

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...