Cât plătesc românii pentru servicii de construcție și întreținere a casei

România este o țară scumpă când vine vorba despre prețurile de pe piața construcțiilor și întreținerii casei, fiind la un nivel similar cu Slovacia. Comparativ cu cele două, în Ungaria, prețurile sunt mult mai accesibile

Wilio a efectuat o analiză comparativă a prețurilor de pe piața construcțiilor și întreținerii casei, înregistrate în România, Ungaria și Slovacia.

Când vine vorba de construcția unei case la cheie, cel mai mic preț înregistrat pe platformă este în Ungaria, fiind de 1.492 euro pe metru pătrat.

În România și Slovacia, prețul este cu aproximativ 300 de euro mai ridicat, un metru pătrat fiind 1.712, respectiv 1.727 de euro.

Acestea sunt prețurile pentru o casă cu 4 camere, cu fundație de beton armat și o suprafață de 110 metri pătrați.

Prețurile includ în mod standard, nivelare, construcția completă a clădirii, cu distribuție de apă, canalizare, electricitate, aer condiționat, precum și podele, ferestre, uși și baie.

Includ, de asemenea, și împrejmuirea terenului, paratrăsnet și jgheaburi.

Grădinăritul costă foarte mult în România

Deși nu se află printre cele mai solicitate servicii, românii aleg mai mult decât slovacii și maghiarii proiecte de grădinărit complexe.

Maghiarii plătesc de obicei între 100 și 400 euro pentru solicitările în această categorie, iar slovacii, între 250 și 850 euro.

În România, proiectele sunt mai complexe, cu prețuri care variază între 320 și 8.000 euro, cel mai probabil pentru că numai o parte privilegiată a populației își poate permite serviciul.

Totuși, prețurile pentru proiectele mici de grădinărit sunt similare. În România și Slovacia, tăierea pomilor costă 23, respectiv 25 de euro pe bucată.

În Ungaria, costul pentru această activitate scade, fiind în jur de 19-20 de euro. 

Cât costă un electrician? 

Când vine vorba de angajarea unui electrician, suma maximă pe care românii o plătesc este de 120 euro.

Maghiarii și slovacii plătesc între 400 și 460 de euro, respectiv între 300 și 600 de euro. 

Cât despre instalațiile electrice, precum montarea de întrerupătoare și prize, costurile sunt similare în România și Ungaria, de aproximativ 40-55 de euro.

În Slovacia însă, costul se dublează, fiind cuprins între 70 și 140 de euro. 

Prețurile reparațiilor în casă sunt similare

De pildă, pentru schimbarea unei prize, un maghiar va plăti 7 euro, un slovac, 9, iar un român, 10 euro.

În ceea ce privește zugrăvitul, un strat dublu de vopsea pe mp este mai ieftin în Slovacia, unde costă 1,8 euro, urmată de România, cu 2 euro și Ungaria, cu un cost de 2,24 euro. 

Dacă are nevoie să instaleze geamuri termopan, românul va trebui să plătească aproximativ 110 euro pe fereastră, iar un slovac, 116 euro.

Maghiarii înregistrează cele mai scăzute prețuri la acest capitol: aproximativ 95 de euro pe bucată. 

Care sunt cele mai solicitate servicii în România pe platforma Wilio

Primul serviciu pe care românii îl caută este văruitul, majoritatea făcând acest lucru o dată la câțiva ani. Pe Wilio, 8.63% dintre utilizatori au solicitat această activitate.

Apoi, aceștia țin la renovarea apartamentelor, la fel și slovacii, iar apoi, la serviciile de curățenie, o prioritate pentru maghiari- fiind pe locul 1 în lista serviciilor cerute de aceștia.

6.23% dintre utilizatorii români ai Wilio au angajat un specialist pentru renovarea apartamentului lor, iar 3.56% și 3.47% dintre ei au cerut o menajeră, respectiv un instalator.

Pentru serviciile acestuia din urmă, românii plătesc unele dintre cele mai mici prețuri, suma maximă înregistrată pe Wilio, pentru un proiect complex, fiind de 650 de euro.

În același timp, în Ungaria, această sumă este de 850 de euro, iar în Slovacia de 1.000 de euro.

Forța de muncă în acest domeniu este mai ieftină în România, cu un tarif cuprins între 150 și 270 de euro.

Un preț similar îl plătesc și slovacii: între 120 și 270 de euro. În Ungaria însă, angajarea acestui specialist costă între 150 și 650 de euro. 

Deloc surprinzător, cel mai puțin solicitat serviciu în România este cel al reparatorilor.

- Publicitate -

Ultimele

HalfPrice ajunge la trei magazine în România, după deschiderea unității din București

Retailerul polonez HalfPrice a ajuns din această lună la trei unități pe plan local după ce a deschis cel...