Cat mai trebuie sa scada preturile pentru ca apartamentele din capitala sa devina atractive pentru cumparatori

Coldwell Banker: Avem cerere pentru câteva mii de locuinţe, dar principalul obstacol în încheierea tranzacţiilor este preţul. Potenţialii clienţi decid să amâne achiziţia, căutând o ofertă mai bună decât precedenta.

Preţurile locuinţelor din Capitală sunt un obstacol în realizarea tranzacţiilor imobiliare, în contextul în care cererea a crescut cu 30%, în ultimele luni, potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Astfel, peste 5.000 de potenţiali cumpărători analizează oferta rezidenţială din Bucureşti, principalul obstacol în transformarea cererilor într-un număr similar de tranzacţii fiind reprezentat de preţurile solicitate de către proprietari, potrivit consultanţilor companiei de consultanţă imobiliară. „Noi avem în acest moment câteva mii de cereri pentru achiziţionarea unei locuinţe. Principalul obstacol în încheierea tranzacţiilor este reprezentat de preţuri. Mulţi potenţiali cumpărători găsesc o proprietate interesantă pe care ar cumpăra-o, dar decid să amâne achiziţia căutând în continuare o ofertă mai bună decât precedenta”, a declarat Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta, una dintre cele nouă sucursale imobiliare din Bucureşti ale companiei.

Cererea a crescut cu 30%, însă potenţialii clienţi preferă să amâne achiziţia

Din cele peste 5.000 de cereri existente în acest moment în piaţa rezidenţială bucureşteană, consultanţii Coldwell Banker estimează că aproximativ o treime este reprezentată de o cerere imediată, adică potenţiali cumpărători care au o nevoie imediată, îşi cunosc bugetul disponibil, au asigurată finanţarea şi au identificat mai multe proprietăţi, cunoscând un procent semnificativ din oferta disponibilă.

Cealaltă parte a cererii este formată din „potenţialii cumpărători de mâine”, care nu simt o presiune imediată înspre a se muta, nu şi-au conturat clar dorinţele în ceea ce priveşte zona sau tipul proprietăţii dorite şi caracteristicile acesteia şi nici nu cunosc cu exactitate bugetul de care dispun.

„Scăderea preţurilor faţă de vârful din 2008 a dus, în ultimele trei luni, la o majorare de 30% a cererii. Creşterea s-a manifestat în special în ceea ce priveşte cererea latentă care, în timp, se transformă în cerere imediată. Pentru aceştia din urmă, procesul de achiziţie durează în medie între şase săptămâni şi două luni”, mai declară Alexandru Pricop.

În noiembrie, piaţa rezidenţială din Capitală a rămas relativ constantă

În ceea ce priveşte piaţa rezidenţială în luna noiembrie, consultanţii Coldwell Banker afirmă că preţurile au rămas la un nivel similar cu cel din luna octombrie, oferta păstrându-se de asemenea în aceeaşi parametri comparativ cu luna precedentă.

În zonele unde s-au înregistrat fluctuaţii, modificările de preţuri din ultima lună nu au fost similare pentru toate tipurile de proprietăţi. Spre exemplu, în zona Mihai Bravu – Bucur Obor s-a cerut în această lună un preţ de 37.000 – 42.000 de euro pentru o garsonieră, comparativ cu 35.000 – 40.000 în luna octombrie, în timp ce preţurile solicitate pentru apartamentele cu două camere din aceeaşi zonă au scăzut de la 55.000 – 63.000 de euro în luna octombrie la 53.000 – 60.000 de euro în această lună.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.