Cât de importantă este acreditarea unui organism de certificare?

Numărul companiilor certificate în oricare din seria de standarde ISO 9000 din lume este în continuă creștere. Acestea sunt organizații care au investit în implementarea sistemelor de management al calității, unele dintre ele încă de la apariția primei versiuni a standardelor în 1987. Seria de standarde ISO 9000, în ansamblu, a contribuit la internaționalizarea conceptului de calitate și la crearea unei culturi care transcende granițele și se stabilește în cele mai îndepărtate colțuri ale planetei. Astfel, toate organizațiile vorbesc aceeași limbă: limbajul calității propus de seria de standarde ISO 9000.

Prima ediție a lui ISO 9001 a fost publicată în anul 1987, având la bază cerințele standardului britanic BS 5750. Totuși, istoria standardizării calității începe cu aproape 30 de ani mai devreme, in 1959, cu publicarea specificației militare MIL-Q-9858A, ce definea cerințe de calitate pentru furnizorii de produse și servicii destinate armatei Statelor Unite. De la publicarea primei ediții și până azi, ISO 9001 a fost revizuit de cinci ori – în 1994, 2000, 2008, 2015 și, cel mai recent, în 2018. Revizuirea periodică a standardelor este un proces normal, menit a le menține la curent cu schimbările în tehnologie și mediul de afaceri. ISO 9001 este, de fapt, parte a unei familii de standarde ce include și ISO 9000 (standard care definește vocabularul, principiile și fundamentele managementului calității), ISO 9004 (aplicabil organizațiilor ce urmăresc să utilizeze o abordare bazată pe managementul calității, urmărind să obțină succes durabil), ISO 19011 (un ghid pentru auditarea sistemelor de management) sau ISO/TS 9002 (publicat în 2016, cu funcția de ghid pentru implementarea unui sistem de management al calității).

Pornind de la ISO 9001, de-a lungul timpului au fost dezvoltate și alte standarde cu scopul de a defini cerințe de management al calității în diverse domenii. Câteva exemple: ISO/TS 16949 (în prezent IATF 16949, aplicabil în industria auto); ISO 13485 (utilizat pentru fabricarea, depozitarea, instalarea sau service-ul dispozitivelor medicale); AS 9100 (specific industriei aeronautice) sau ISO/TS 29001 (pentru industria de petrol și gaze). ISO 14001 reprezintă limbajul comun la nivel internațional în domeniul managementului de mediu. ISO 27001 a fost creat pentru că informația este un bun de preț al unei organizații și, prin urmare, trebuie protejată adecvat. O certificare ISO/IEC 27001 recunoscută, emisă sub o acreditare serioasă, reprezintă un argument în relațiile cu parteneri de afaceri și cu instituții ale statului.

Fiecare companie este responsabilă să ofere condiții de lucru sigure. Acest fapt poate fi confirmat printr-o certificare credibilă. Cu o certificare acreditată, credibilă conform ISO 45001, în regim IAF (International Accreditation Forum), orice companie este sigură că certificatul ISO 45001 va fi acceptat.

Un sistem de management al calității certificat sub o acreditare recunoscută este dovada că se respectă o serie de reguli acceptate la nivel internațional. ISO 9001 este probabil cel mai celebru standard publicat vreodată la nivel internațional, fiind adoptat până acum de peste 1.000.000 de companii din întreaga lume (conform statisticilor publicate de ISO). Cerințele lui ISO 9001 sunt aplicabile în egală măsură organizațiilor publice și private, indiferent de dimensiunea acestora sau de domeniul lor de activitate.

Certificările emise de organisme acreditate în regim IAF sunt recunoscute oriunde în lume și confirmă respectarea unor cerințe ce se aplică peste tot la fel. Organismele de acreditare recunoscute în Uniunea Europeană se găsesc pe site-ul European Accreditation, entitatea desemnată de către Comisia Europeană să creeze un sistem de recunoaștere reciprocă a certificărilor în UE.

Regulamentul European 765 din 2008, preluat în legislația din România prin Ordonanța Guvernului 23 din 2009, reglementează activitatea de acreditare și condițiile în care organismele de certificare din țara noastră pot furniza certificări acreditate, ce se bucură de recunoaștere (de exemplu, din partea autorităților). Organismele de acreditare membre IAF (structura ce reunește toate entitățile de acreditare recunoscute din lume) se găsesc pe site-ul IAF, împreună cu țările de unde provin.

Organismul de certificare RigCert este acreditat pentru certificarea sistemelor de management de către Organismul Național de Acreditare din Grecia, ESYD – conform certificatului de acreditare, iar detaliile acreditării pot fi consultate pe site-ul ESYD. ESYD este unul dintre membrii fondatori ai EA (European Accreditation), este membru al IAF și semnatar al protocoalelor de recunoaștere MLA (Multilateral Recognition Arrangements) la nivelul celor două structuri. Astfel că RigCert oferă certificări ISO acreditate, toate certificatele fiind sub acreditare ESYD. Ca atare, toate aceste certificate beneficiază de recunoaștere atât națională, cât și internațională, la nivelul Uniunii Europene și pe celelalte piețe majore la nivel global.

Așa-zise organisme de acreditare precum UAS, IMAB sau Global Accreditation sunt, de fapt, niște încercări de a păcăli publicul, nerecunoscute de către niciun stat sau structură regională, care se folosesc de confuzie (cazul UAS, ale cărui nume și siglă copiază pe cele ale UKAS – United Kingdom Accreditation Service) sau de denumiri pompoase (cazul Global Accreditation). Prin urmare, o certificare credibilă, acceptată în România și oriunde în lume, trebuie să fie emisă sub acreditare în regim IAF, așa cum este menționat și pe site-ul ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice).

- Publicitate -

Flanco va construi primele magazine greenfield la Botoșani și Brașov

Primele magazine greenfield (construite de la zero) ale Flanco vor fi la Brașov și Botoșani, în acest sens retailerul...

American software company TaxDome enters the Romanian market

With a strong presence in the United States and a international footprint, TaxDome brings its platform to serve the...