Cât de ieftină este parcarea cu plată în București? Comparație cu Europa

O oră de parcare în București costă între 2,50 și 10 lei, sau 0,51 și 2,02 euro fiind unul dintre cele mai mici tarife din raportul Picodi.

Capitala României este și unul dintre orașele în care prețul diferă în funcție de zonă.

Cel mai ieftin oraș din clasament este capitala Armeniei, Erevan, unde o oră de parcare în zona de parcare cu plată costă doar 0,18 euro.

Dintre orașele incluse în studiu, capitala Angliei este cea mai scumpă. O oră de parcare în Londra poate costa până la 9,9 euro.

Urmează Amsterdam, Olanda și Oslo, Norvegia, unde o oră de parcare chiar în centrui costă 7,5 euro.

Cât costă parcarea de reședință în zona parcărilor stradale cu plată?

În București, pentru parcarea de reședință în zona parcărilor stradale cu plată, prețurile sunt surprinzător de mari comparativ cu alte țări.

Astfel, bucureștenii care locuiesc în zona de parcare cu plată pot achiziționa un permis de parcare de reședință pentru un preț între 800 și 2.000 lei pe an (162–404 euro).

Spre comparație, un permis de reședință similar costă între 24 și 47 de euro la Praga, în funcție de zonă, la Berlin costă doar 10,2 euro (indiferent de zonă).

Cel mai scump astfel de permis este la Stockholm (de la 357 la 1.309 euro), la Riga (de la 300 la 1.020 euro) și la Amsterdam (de la 32 la 567 de euro).

În doar 6 din cele 48 de orașe analizate, locuitorii de pe străzile cu parcometre nu beneficiază de nicio reducere pentru locuitori. Printre aceste orașe se numără New York, Kiev, Minsk și Tbilisi.

Interesant este că în Varșovia parcările cu plată acoperă doar 8% din suprafața orașului, în Viena – 25%, în Praga – 21%, iar în Berlin – 5%.

CITEŞTE ŞI: 27% dintre șoferii bucureșteni caută zilnic un loc de parcare în centru

- Publicitate -

Ultimele

Clariant închide fabrica de bioetanol din comuna Podari, județul Dolj

Gigantul elvețian Clariant a luat decizia de a-și opri producția de bioetanol sunliquid la Podari, județul Dolj și de...